Raka rör med vattendriven borrning

2012-11-12 07:00  

LKAB tar sig vatten över huvudet. Med vattendrivna borrhammare gräver sig företaget allt djupare.Tekniken ska nu utvecklas i ett färskt borrtekniskt center.

I sin gruvproduktion borrar LKAB hål som fylls med sprängmedel. För att göra det används borrhammare, som med påmonterade borrsträngar kan bli 56 meter långa.

Borrarna drivs av högtrycksvatten, upp till 180 bar. Vattnet ger en hög frekvens och kraft per slag.

När vattnet lämnar hammaren har det tillräckligt hög hastighet för att rensa hålet från sönderborrat skräp, eller borrkax.

– Vattenborrningen är också skonsammare mot det man borrar i. Traditionell borrning med tryckluft kan leda till att luften letar sig in i even­tuella sprickor och skadar bebyggelse. Dessutom blir hålen raka med vattendriven borrning, säger Kent Boström, marknadskommunikatör på LKAB Wassara.

Med hjälp av den vattendrivna borrtekniken har LKAB effektiviserat sin produktion med över 500 procent sedan 1990-talet.

Tekniken, som också kan användas vid grundläggningsarbeten och dammbyggen, har inneburit ett lyft för LKAB. Samtidigt har intresset från omvärlden varit splittrat.

– Intresserade kunder väljer ibland bort vår teknik till förmån för mer traditionell teknik, sade Peter Schmid, Wassaras vd, när nya lokaler för tillverkningen av dessa borrar invigdes i oktober.

Men nu ska tekniken ut i världen. LKAB och dess koncernledning tror att de vattendrivna borrhammarna kan bli en vinstaffär. Därför startar Wassara ett nytt borrtekniskt centrum i Malmbergen.

– I de nya produktionslokalerna i Huddinge producerar vi dagens borrteknik. I Malmbergets tekniska centrum tar vi fram morgondagens teknik, säger Lars Öderyd, chef för centrumet.

I november invigs centrumet, som också ska serva de borrhammare som är i bruk. Åtta personer ska jobba med verksamheten.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS

Debatt

COMSOL