Petra Einarsson ny vd på Billerud Korsnäs

2018-02-23 13:51  
Petra Einarsson är ny vd och koncernchef på Billerud Korsnäs. Foto: Billerud Korsnäs

Från chefsposten på Sandvik Materials Technology har Petra Einarsson gått över till att bli ny vd och koncernchef på Billerud Korsnäs.

Per Lindberg har slutat som vd och koncernchef på Billerud Korsnäs, och börjat på verkstadsföretaget Epiroc. Han har efterträtts av Petra Einarsson, som arbetat inom Sandvikkoncernen sedan 1990. Närmast kommer hon från posten som vd för Sandvik Materials Technology (SMT), en tjänst hon haft i fem år.

– Både Billerud Korsnäs och SMT är företag med innovation, och forskning och utveckling, som stark del av sitt DNA. En annan gemensam nämnare är att hållbarhet och cirkulär ekonomi är frågor som är väldigt närvarande hos båda bolagen. Därtill ingår ju Billerud Korsnäs, precis som SMT, i den svenska basindustrin som är väldigt spännande med många framgångsrika företag som är enormt viktiga för Sverige, säger Petra Einarsson.

Några direkta skillnader mellan bolagen kan hon ännu inte peka på.

– Jag är så pass ny på Billerud Korsnäs så det är för tidigt att säga än så länge. Men det är klart att tillverkningen på Billerud Korsnäs är mer koncentrerad till Sverige jämfört med SMT, där produktionen är mer global, säger hon.

Förutom Billerud Korsnäs fokus på innovation och FoU, nämner hon bolagets vision som en av de faktorer som lockade henne.

– Att tillsammans utmana konventionella förpackningar, för en hållbar framtid. Alla medarbetare kan den här visionen utantill, och det märks att den faktiskt betyder något för dem. Det finns mycket spännande i det, och kanske kommer jag också lite närmare slutkonsumenten än vad jag gjorde på Sandvik, säger Petra Einarsson.

Vad kan du tillföra Billerud Korsnäs?

– Det kanske man hellre borde fråga styrelsen som utsett mig (skratt). Men det är klart att jag hoppas bidra med min erfarenhet från stålbranschen, som är på samma gång likartad och annorlunda, jämfört med Billerud Korsnäs verksamhet. Och jag är väldigt intresserad av att leda och uppfylla visionen med nya material, nya erbjudanden till kunden, och så vidare. Det viktiga är att ta ut en tydlig riktning, kanske speciellt nu efter ett år med utmaningar kring tillgängligheten i produktionen som påverkat försäljningsvolymerna, säger Petra Einarsson, men framhåller att Billerud Korsnäs trots det slog produktionsrekord i verksamheten 2017.

– Samtidigt har ju man ju lanserat ett stort projekt med den nya kartongfabriken i Gruvön, med mera. Det är en väldigt spännande tid för Billerud Korsnäs, och jag tar med mig mitt sätt att leda och förnya, in i en för mig helt ny bransch.

Petra Einarsson

Ålder: 50 år.

Utbildning: Civilekonom, Uppsala universitet.

Familj: Gift med Erland, döttrarna Julia, 20, och Fanny, 17.

Fritidsintressen: Mina döttrar är väldigt hästintresserade och min man gillar trav, så det blir mycket ridning och hästar i olika former. Annars friluftsliv, slalom, läsning, med mera.

Motto: ”Alla olyckor kan förebyggas.”

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt