Hållbar industri

Nya fabriken möter suget efter tekniken

Grävmaskin och montering på Engcon. Foto: Engcon
Fabriken och Stig Engström. Foto: Engcon

Engcon utvecklade uppfinningen som låter grävmaskiner vinkla skopan åt alla håll. I dag är jämtlänningarna världsledande på tiltrotatorer – och nu har företaget öppnat sin andra fabrik i Strömsund.

Publicerad

Bolaget grundades med utgångspunkt från en svensk uppfinning, och 27 år senare är Engcon världsledande inom tiltrotatorer för grävmaskiner. Innovationen fungerar som en handled, som låter föraren vinkla skopan åt alla håll. Många skandinaviska bolag har insett hur mycket tid tiltrotatorer kan spara in, men på kontinenten lär man sig lite långsammare.

– Tyskar och fransmän ser inte nyttan med tekniken, men det är en mognadsfråga. ”Att gräva där du står” är ett väldigt bra uttryck. Du får ju inte betalt för att flytta runt grävmaskinen – och med en tiltrotator kan du göra alla moment från ett ställe utan att flytta maskinen. Man får effektiviseringstal från 10- upp till 50 procent. Vi har ju en jättepotential i världen, men vi måste lära våra kunder och deras kunder att det är lönsamt, säger Stig Engström, Engcons grundare.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här