Nya fabriken möter suget efter tekniken

2017-05-15 11:24  

Engcon utvecklade uppfinningen som låter grävmaskiner vinkla skopan åt alla håll. I dag är jämtlänningarna världsledande på tiltrotatorer – och nu har företaget öppnat sin andra fabrik i Strömsund.

Bolaget grundades med utgångspunkt från en svensk uppfinning, och 27 år senare är Engcon världsledande inom tiltrotatorer för grävmaskiner. Innovationen fungerar som en handled, som låter föraren vinkla skopan åt alla håll. Många skandinaviska bolag har insett hur mycket tid tiltrotatorer kan spara in, men på kontinenten lär man sig lite långsammare.

– Tyskar och fransmän ser inte nyttan med tekniken, men det är en mognadsfråga. ”Att gräva där du står” är ett väldigt bra uttryck. Du får ju inte betalt för att flytta runt grävmaskinen – och med en tiltrotator kan du göra alla moment från ett ställe utan att flytta maskinen. Man får effektiviseringstal från 10- upp till 50 procent. Vi har ju en jättepotential i världen, men vi måste lära våra kunder och deras kunder att det är lönsamt, säger Stig Engström, Engcons grundare.

Men allt fler företag omfamnar tekniken. Mellan 2015-2017 har Engcon ökat sin försäljning med omkring 50 procent. Nu har de öppnat sin andra fabrik i sin huvudort Strömsund. Där monteras en av ledens fyra grundkomponenter. Delen som Engcon kallar ”det gula hjärtat” består av ett snäckhjul med en snäckskruv, som drivs av en hydraulmotor – med en kraftig lagring för att klara brytmomentet.

Med den nya anläggningen har företaget ökat sin kapacitet och kortat sina leveranstider. En annan viktig aspekt för att hålla ledningen är att hela tiden ligga i teknikens framkant. Exempelvis laserhärdar Engcon vissa ytor på gjutna ämnen för att göra dem slittåligare. Och tidigare har jämtlänningarna prisats för säkerhetsfästet Q-Safe, som minimerar risken för att grävmaskiner tappar sina skopor. Stig Engström konstaterar att Norden alltid har varit föregångare inom nya tekniktrender.

– Det som är på gång nu är maskinstyrning. Istället för att först gräva hålet och sedan mäta, använder grävmaskinen gps och laser. Den berättar hur operatören ska gräva, och när det är klart. Vi håller på att integrera maskinstyrning i våra produkter. Ett annat område där Sverige dominerar är säkerhet. Det kommer mycket nya idéer härifrån, säger han.

Men ny teknik bemöts som bekant inte alltid med öppna armar. En tuff marknad är USA. Där förlitar man sig fortsatt på stora maskiner och mycket personal.

– Vi jobbar rationellt och med mycket automatisering. I USA gäller lite finess och mycket kraft, säger Stig Engström.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Engcon

* Engcon Grundades av Stig Engström 1990, och har i dag två fabriker i Strömsund, Jämtland.

* Företaget har totalt 220 anställda. 140 av dem jobbar på huvudorten, med ett tiotal i den nya fabriken.

* Engcon har även en fabrik i Polen, samt ett företag i Umeå som gör styrsystem – och är huvudägare i Mählers Rossön som tillverkar snöplogar.

* Engcons säljbolag jobbar mot England, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, USA, Norge och Finland.

* Konceptet bakom tiltrotatorer uppfanns av Ulf Holmdahl och Rolf Mannbro från Orust.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt