Ny vändskärsfabrik i Fagersta

2009-11-10 14:39  

Nu drar Seco Tools i Fagersta igång sin nya fabrik för hårdmetallskär. I fabriken pressas och sintras hårdmetallpulver till så kallade blanks. De kan senare gå vidare för ytbeläggning.

Den nya fabriken är på 5 000 kvadratmeter och kompletterar den fabrik som Seco har i Fagersta sedan tidigare. Totalt är investeringen på cirka 150 miljoner kronor i utrustning och fastigheter, enligt Secos nordenchef Hans Hellgren. Men är det verkligen rätt tillfälle att satsa på utbyggnad när verkstadskonjunkturen ser så dyster ut?

– När man tar så här stora beslut så gör man det på flera års sikt. Vi tog beslutet redan 2007 och vi har valt att fullfölja det, säger Hans Hellgren.

– Vi vet att vi kommer att behöva högre kapacitet på sikt. Och redan nu ser det ut som om det håller på att vända, vår orderingång börjar se bättre ut.

Vändskär

Hårdmetall för vändskär består i huvudsak av wolframkarbidkorn som sintras samman med koboltmetall som bindemedel. Materialen utvecklades i Tyskland efter första världskriget som ersättningsmaterial för diamant. Till exempel i de dragskivor som glödlampsindustrin använde för att framställa wolframtråd.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt