Ny robot ska kunna lasta ur containrar

2011-02-02 08:39  
Achim Lilienthal

En robot som kan lasta ur containrar med blandat gods och oformliga varor. Det är målet för en europeisk forskargrupp som nyligen fick cirka 50 miljoner kronor av EU-kommissionen.

–        Om fyra år tror jag att vi har en prototyp, säger Achim Lilienthal på Örebro universitet.
Idén till projektet kläcktes på distributionsföretaget Berthold Vollers i Bremen. Ägarens far, som var andra generationen att driva företaget, hade fått ryggproblem efter att ha burit kaffesäckar under sitt yrkesverksamma liv.

–        Arbetet har förstört hälsan för deras arbetare. Hälsovinsterna med det här projektet är det viktigaste. Men det finns också en brist på arbetskraft inom det här området som projektet kan hjälpa till att mildra, säger Achim Lilienthal.


Projektet kallas Rob Log och involverar flera universitet och företag. Från Sverige deltar Örebro universitet.


De största svårigheterna blir att ta fram ett automatiskt system som klarar av läsa av omgivningen och lägga upp en strategi för urlastning av containrar med okänt innehåll, samt att hantera oformliga varor, till exempel kaffesäckar, i realtid.


Achim Lilienthal låter dock säker på att projektet kommer att lyckas ta fram en prototyp i slutet av projekttiden.

–        Vi har ett mycket bra konsortium. Våra partners passar väldigt bra ihop, säger han.
I Örebro kommer arbetet att inriktas på att lösa olika tredimensionella problem. Systemet ska klara av att se tredimensionellt i en omväxlande och föränderlig miljö.

Linda Nohrstedt

Mer om: Robot Container

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt