Ny öronmärkning tjänar in miljoner

2008-10-07 23:00  

Virke för miljarder försvinner som spill i Europas träindustri. Forskningsprojektet Indisputable Key vill minska spillet med rfid-märkta stockar. Varje fällt träd ska användas till det som det passar bäst för.

En kvist i en målad fönsterkarm kan på sikt slå igenom som en ful, gul fläck. Därför gillar inte fönstertillverkare kvistar i virket.

Drömvirket är tätt och har långt mellan kvistvarven. Då blir sågsnitten färre och volymerna på det som sågas bort mindre.

I dag använder sågverk röntgen för att hitta bra fönstervirke. Men i det europeiska forskningsprojektet Indisputable Key utvecklar man en annan teknik: öronmärkning av virket.

Redan vid avverkningen ska varje stock märkas med en radiotagg, en rfid-sändare. Därmed får varje stock en egen identitet, och till den kopplas en mängd information.

Stockens dimensioner, om den är tagen nära toppen eller roten i trädet och gps-positionen för var den är fälld är några exempel.

Värdena stoppas sen in i statistiska modeller som talar om till vilken slutprodukt stocken passar bäst.

Men tekniken ska inte bara användas för att hitta lämpligt virke till Europas fönstertillverkare.

Visionen är att komma till -rätta med det enorma spillet från den europeiska träindustrin.

- 2002 gjordes en uppskattning som talar om 25 miljoner kubikmeter om året, till ett värde om 5 miljarder euro. Bara för att man inte använder rätt stock på bästa sätt, säger Richard Uusijärvi, projektledare för Indisputable Key och forskare på SP Trätek.

I slutänden ska spillet minska och värdet på virket öka.

- Det är den stora visionen, att koppla ihop hela flöden på det sättet. Men det är också viktigt att hitta dellösningar som kan betala sig på kort sikt, säger Gunnar Niblaeus på Tieto Enator.

Han exemplifierar med lösningar för sågverk som ska hjälpa dem hantera torkningen av virket, hur de ska lägga olika typer av virke för att få så lite torkskador som möjligt.

- De tunga argumenten när vi är klara för att demonstrera tekniken nästa sommar är att värdet ut från en given råvara ökar både i volym och pengar, säger Gunnar Niblaeus.

Forskningsprojekt i EU för 12 miljoner euro

* Forskningsprojekt inom EU:?s sjätte ramprogram.

* Budget: 12 miljoner euro.

* Syfte: Öka utbytet från europeisk skogsnäring.

* Avslutas: Hösten 2009.

* Svenska deltagare: Sveaskog, Setra, Norsjöfönster samt IVL, KTH, Skogforsk, Rottne, SP och Tieto Enator.

* Teknikinvesteringen får inte bli för stor. Det innebär att priset på radiotaggarna måste minska ytterligare från dagens 10 kronor.

* Indisputable Key ska ta fram en rfid-transponder i ett material som kan brytas ned i massaprocessen och samtidigt passar för automatisk märkning av trästockar. Transpondern utvecklas av bland andra tekniska universitetet i Tammerfors och Confidex.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt