Nu vill ABB vara med och bygga de smarta elnäten

2009-03-31 23:00  

Framtidens elnät ska vara smartare, flexiblare och säkrare än dagens nät och kunna hantera vindkraft och de andra förnybara energikällor som kommer på bred front. Just nu satsas det stora resurser över hela världen på att utveckla de nya smartare näten.

I framtiden blir trafiken i elnäten allt mer komplicerad. Därför behöver de inbyggd intelligens. ABB vill vara med och automatisera de framtida smarta näten och är nu med i ett tyskt pilotprojekt.

- Vi deltar i många pilotprojekt kring "smart grids" just nu, säger Karl Elfstadius, som är ansvarig för ABBs utveckling av intelligenta elnät.

- Det här är ett av de intressantaste, eftersom det handlar om att bygga ett helt system, inte bara titta på enskilda tillämpningar.

Det är regionerna Freiamt och Göppingen i den tyska delstaten Baden-Württemberg som ska få sin konsumtion av el analyserad i ett stort pilotprojekt.

I ett första skede handlar det om att försöka ta reda på hur stora utsläpp av koldioxid som användningen av el leder till. 800 hushåll och företag och 150 produktionsanläggningar utrustas med digitala elmätare, som kan kommunicera med varandra via bredband.

I nästa etapp ska el från vindkraftverk, solcellsanläggningar och andra förnybara energikällor matas in i de lokala näten för att skapa en produktionsmix som är så miljövänlig som möjligt. Dessutom får distributionsnäten batteribaserade energilager för att kapa toppar och fylla svackor i elproduktionen.

När alla delar är på plats står vägen öppen för nästa steg: att göra näten till en effektiv marknadsplats.

Kunderna ska direkt kunna ta reda på hur mycket el de använder och hur mycket den kostar. I andra änden av nätet kan nätbolagen i realtid följa vem som köper hur mycket och när.

Projektet kallas Meregio (Minimum Emission Region) och är ett av sex pilotprojekt kring intelligenta elnät som just nu finansieras av tyska staten.

Energibolaget Energie Baden-Württemberg leder konsortiet. Förutom ABB deltar it-företagen IBM, SAP, konsultföretaget Systemplan och universitetet i Karlsruhe.

Så funkar elnätet nu:

* Elen produceras i några få, stora anläggningar.
* Kraftflödet går i en riktning, från producent till konsument.
* Produktionen följer efterfrågan (lasten).
* Planeringen av driften utgår från hur mycket som producerats och konsumerats tidigare.

Så kommer vårt elnät att se ut i framtiden:

* Central och lokal produktion.
* Kraftflödet går i flera riktningar, ibland är konsumenten också producent.
* Mer handel och förnybar energi leder till större och snabbare svängningar i näten. De smarta näten ska parera det genom bättre kommunikation, styrning och bättre back-up (energilager).
* Efterfrågan (lasten) följer produktionen när konsumenterna med hjälp av ny teknik kan styra användningen.
* Planeringen av driften är till större del baserad på information i realtid.

Jonas Hållén

Mer om: Elnät ABB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt