Nätchefen växlar sida

2010-04-20 23:00  

Ingela Hålling var en av topp-cheferna för ett av världens största likströmsprojekt, Sydvästlänken. Nu byter hon sida och börjar jobba för kraftkoncernen ABB, ett av företagen som kämpar om kontraktet.

Ingela Hålling arbetade fram till nyligen som nätteknikchef på Svenska Kraftnät, SVK. Hon var en av de högsta cheferna på det statliga affärsverket och ansvarig för allt som rör teknik i det svenska elnätet.

En av hennes viktigaste uppgifter innan hon bytte jobb var att utvärdera bland annat den teknik som ska användas i jätteprojektet Sydvästlänken, som ska börja byggas 2014. Nu anställer en potentiell leverantör, ABB, en av kundens främsta medarbetare.

- Jag har svårt att se att jag personligen skulle ha någon avgörande roll i vem som får beställningen, säger Ingela Hålling.

- Dessutom ska jag inte arbeta med likströmsteknik på ABB. Där-emot har jag naturligtvis bra kunskaper om vad som krävs för att bygga Sydvästlänken och goda kontakter inom Svenska Kraftnät.

Projektet är ett av de största som Svenska Kraftnät har genomfört och blir en rejäl förstärkning av det svenska stamnätet från Närke söderut.

Två tredjedelar av den så kallade Sydvästlänken ska bestå av nedgrävd likströmskabel, ett område där ABB är världsledande med sin hvdc light-teknik.

- Det här är ett oerhört viktigt referensprojekt, där den som vinner ordern får en chans att introducera ny teknik i ett stort kraftnätssystem, sa Sten Jakobsson, vd för ABB Sverige, till Ny Teknik i januari 2008

Upphandlingen börjar nästa år. ABBs främsta konkurrenter är Areva och Siemens.

Ingela Hålling började sin karriär som trainee på ABB 1994. Hon stannade på företaget till 2003. Sedan dess har hon bland annat arbetat som projektchef på Vattenfall, innan hon blev nätteknikchef för det svenska stamnätet.

På ABB är Ingela Hålling systemområdeschef för FACTS-teknik (flexible alternating current transmission systems). Det är samlad benämning på olika system som ger en "turbo-effekt" i befintliga växelströmsnät och därmed gör att de bolag som äger näten slipper bygga nya kraftlänkar.

Ingela Hålling

Ålder: 40.

Utbildning:civilingenjör, industriell ekonomi.

Hemort:Sollentuna.

Karrriär:

1994-95: trainee på ABB.

1995-98: försäljning och projektledare.

1998-2000: Stationerad i Mexiko, konsortieledare med ansvar för leverans av 4 FACTS-anläggningar.

2000-01: Försäljningschef FACTS.

2001-03: ABB Management Consulting.

2004:sälj/marknadschef på nystartat företag.

2005-07: Projektledare och projektchef på Vattenfall.

dec 2007-feb 2010: nätteknikchef på Svenska Kraftnät.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt