Möbelpionjären sitter stadigt

2013-03-20 09:43  

BILDSPEL. Svensk design, lent björkträ – och industrirobotar. Stolab i Smålandsstenar har lyckats med en ovanlig kombo. Möbelföretaget tar nya steg för att automatisera tillverkningen.

Carl Malmstens klassiska stol Lilla Åland började tillverkas 1942, för hand. I dag har de 60 anställda på Stolab hjälp av tre robotar och sex cnc-maskiner. Det gör företaget i Smålandsstenar till en automationspionjär inom svensk trä- och möbelindustri.

– Vi har alltid legat i framkant med maskininvesteringar, och det är därför vi kan ha kvar all produktion i Sverige, säger produktionschefen Henrik Möller.

Fast han betonar att hantverket också står högt i kurs. Alla stolar, bord, soffor och sängar tillverkas i massiv björk och ask. Det krävs mänskliga ögon och händer för att syna, känna på och finslipa det levande materialet som kan ha kvistar, knaggar och färgskiftningar.

Att automatisera en trämöbel­fabrik ser Henrik Möller därför som en tuffare uppgift jämfört med en fordonsfabrik.

– En plåtbit är en plåtbit, men alla träbitar är olika.

Vid Ny Teknik Automations besök är läget inte helt på topp i fabriken. En av de två cnc-maskinerna som ska spotta ur sig svarvade, putsade och borrade björkpinnar står still. Datorhaveri. Bredvid står den sexaxliga kapningsroboten och väntar på nya pinnar att såga av och rila, vilket innebär att ändarna pressas ihop och räfflas. Många pinnar blir det på ett år. Här tillverkas 14 000 stycken Lilla Åland med 15 pinnar vardera. Innan roboten togs i drift kapades alla ändar för hand – 420 000 kapningar per år.

– Det är sådana monotona och farliga arbetsuppgifter vi vill ersätta med robotar, säger Henrik Möller.

Vi trixar oss vidare genom de belamrade lokalerna. Fabriken byggs ut, maskiner har placerats lite provisoriskt och material ligger i travar längs väggarna.

– Jag vill ha ordning och reda men nu råder rent kaos. Det blir bättre när ombyggnaden är klar senare i vår, säger Henrik Möller.

I monteringshallen lyser robotarna med sin frånvaro. Monteringen görs för hand och varje träkomponent synas.

Pinnar med missprydande färgskiftningar och kvistprickar hamnar i kasseringslådan. Pinnar som passerar nålsögat får sina rilade ändar doppade i lagom mycket lim innan de stoppas i rätt hål. Fukten får det hoppressade, räfflade träet att svälla så att pinnen sitter stadigt.

Nästa steg är målning och slipning. Fast målningsroboten sprutar inte för ögonblicket. Utbildning pågår. Personalen ska lära sig att programmera om roboten för en ny stolmodell.

De möbler som ska betsas får inte sin färg av roboten utan av en anställd. I dag är det Dumitru Grozavescu som sveper munstycket fram och tillbaka framför stolen. Det ser lätt ut, men skenet bedrar.

– Det är ett hantverk som kräver en oerhörd känsla. Alla i personalen klarar det inte, och absolut inte roboten, säger Henrik Möller.

Fast den monotona lackslipningen fixar företagets tredje robot, som specialbyggts för uppgiften.

Har ni planer på att automatisera något mer?

– Ja, vi har kanske några fler uppgifter som en robot lika gärna skulle kunna sköta. Men även om vi blir duktigare på automation så kommer hantverket alltid vara enormt viktigt. Vi får aldrig slarva med limning, avsyning och kvalitet, säger Henrik Möller.

Stolab

Började tillverka trämöbler: 1907.

Ort: Smålandsstenar.

Antal anställda: Cirka 60.

Omsättning 2012: 68 miljoner kronor.

Maskininvesteringar de tre senaste åren: Cirka 7,2 miljoner kronor.

Storsäljare: Lilla Åland, ritad av Carl Malm­sten, står för drygt 20 procent av omsättningen.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt