Malmös nya arena ritad i 3d-Tekla

2008-12-02 23:00  

Malmö har fått en av Skandinaviens modernaste idrotts- och evenemangsarenor, med ett scentak som kan bära 160 ton. Hela stommen konstruerades som 3d-modell i finska programvaran Tekla Structures.

På kvällen den 6 november invigdes Malmö Arena med musikshowen "det svenska musikundret" och artister som Robyn, Jill Johnson, Kalle Moraeus och Helen Sjöholm.

Den nya storarenan har plats för 12 500 besökare vid idrottsarrangemang, som när byggherren Percy Nilssons hockeylag Malmö Redhawks spelar. Taket över huvudscenen klarar att bära en last på 160 ton, mer än någon annan inomhusarena i Europa.

Arenans stomme är byggd av prefabricerade betongelement med Strängbetong som entreprenör. Stommen konstruerades av Integra Engineering i Göteborg, med programvaran Tekla Structures.

Ett uppdrag som varade i ett år, med start i december 2006, berättar Jonas Sindler, som ledde arbetet hos Integra Engineering.

Han beskriver valet av Tekla som "en liten chansning".

- Det var inte så många som jobbat i betong med programmet vid den tiden, men vi chansade eftersom vi hade sett att det var så kraftfullt på stålsidan.

Genom att all information lagrades i 3d-modellen slog ändringar som gjordes på en komponent igenom överallt där komponenten användes. Från modellen genererades också 2d-ritningar för montering och tillverkning av komponenter.

- Vi har framför allt jobbat internt mot 3d-modellen men vi har också haft samordningsfördelar gentemot andra konsulter. Några av dem har också arbetat i Tekla och en del i andra 3d-program, säger Jonas Sindler.

Finska Tekla startades redan på 1960-talet. Företaget är i dag specialiserat på programvara för modellbaserad konstruktion och informationshantering, främst inom byggbranschen, men också för tilllämpningar inom energisektorn och annan infrastruktur.

Tekla Structures har använts för att projektera flera andra stora arenor, till exempel Pekings OS-arena "Fågelboet".

Erik Mellgren

Mer om: Bygg Arena

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt