Lättviktare snabbare än Bolt

2014-06-23 08:19  

UPPDATERAD: Den koreanska roboten Raptor är inte den första som är snabbare än sprintern Usain Bolt, men den är betydligt lättare än andra snabbfotade robotar.<br/> Konstruktionen på tre kilo är inspirerad av velociraptorn.

I en video ser man hur Raptor spänstigt sätter ner sina två kol­fiberfötter på löpbandet och långsamt ökar farten. Den sträcker fram benen i allt högre tempo tills man bara ser en suddig kontur av stegens yttersta lägen.

Då är farten 46 km/h, aningen högre än hos världens snabbaste människa, Usain Bolt, vars toppfart uppskattats till knappt 44 km/h.

Redan 2012 slogs hans rekord av en robot. Det var fyrbenta Cheetah från robotföretaget Boston Dynamics, nyligen uppköpt av Google, som också sprang på ett löpband. Och det finns en rad andra snabbfotade robotar som också konkurrerar.

Det som utmärker Raptor är storleken. I jämförelse med andra två- och fyrbenta robotars komplexa och tunga konstruktioner framstår Raptor med sin vikt på tre kilo som en smäcker jätte­insekt.

Bakom roboten ligger forskar­studenter vid Korea Advanced Institute of Science and Technology, som hämtat inspiration från dinosauriearten velociraptor.

För att hålla nere vikten har de använt lätta material och endast en motor per ben i kombination med ett slags hälsena som återvinner rörelseenergi i varje steg.

De har också försett roboten med en roterande stav vars funktion för stabilitet och balans motsvarar velociraptorns svans. På så sätt klarar Raptor att springa över klossar och hinder som placerats på löpbandet, men liksom Cheetah behöver den stöd i sidled för att inte springa av bandet, samt extern kraftförsörjning.

I oktober 2013 demonstrerade Boston Dynamics en bensin­driven version av Cheetah som kallades Wild Cat och som kunde springa fritt på plant underlag, dock med lägre fart, omkring 26 km/h.

UPPDATERAT: Roboten Outrunner med ben monterade på snurrande hjul har enligt en presentationsvideo slagit rekord för springande robotar med omkring 72 km/h på löpband och 40 km/h fritt utomhus.

Outrunner är utvecklad av företaget Robotics Unlimited i Florida, som i maj 2014 lanserade en kampanj på sajten Kickstarter för att få in pengar till att inleda produktion. Kampanjen som avslutades den 8 juni 2014 nådde dock inte upp till måket på 150 000 dollar.

Robotics Unlimited är en avknoppning från Institute for Human and Machine Cognition i Florida.

Här är robotens presentationsvideo:

<iframe width="468" height="360" src="https://www.kickstarter.com/projects/138364285/outrunner-the-worlds-most-advanced-running-robot/widget/video.html" frameborder="0" scrolling="no"> </iframe>

Gående robotar kan klara katastrofer

  • Intresset för autonoma robotar är stort inom bland annat militären. En viktig bidragsgivare är den amerikanska militära forskningsmyndig­heten Darpa som har lanserat robottävlingen Darpa Robotics Challenge. Tävlingen var delvis en reaktion på kärnkraftsolyckan i Fukushima, där behovet av autonoma robotar som kan agera i en tuff miljö blev synligt.
  • En av de största aktörerna är företaget Boston Dynamics som grundades av Marc Raibert 1992 och köptes av Google 2013. Flera av företagets robotar, bland annat tvåbenta Atlas, är del­finansierade av Darpa.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt