Hållbar industri

Kukas robotar får cnc-jobb i Industri 4.0

Robotarna jobbar närmare cnc-maskinerna. Foto: Kuka

Robottillverkaren Kuka och industrijätten Siemens ska samarbeta om nästa generation fabriksautomation, kallad Industri 4.0.

Publicerad

I samband med EMO-mässan i Hannover meddelade de bägge företagen att de intensifierar sitt samarbete med lösningar för hur industrirobotar ska arbeta ihop med avancerade verktygsmaskiner.

- Med detta samarbete fördjupar vi vårt mångåriga utvecklingsarbete kring intelligenta automatiseringslösningar på väg mot Industri 4.0, sa Robert Neuhauser från Siemens i samband med presentationen av nyheten.

Med Industri 4.0 menas en framtida industriell produktionsmetod med stora inslag av "Big Data" och "Internet of Things", liksom självoptimerande system och intelligent samverkan med människor. Begreppet föddes på Hannovermässan för två år sedan.

Samarbetet ska leda till att företagen kan erbjuda flexibel helautomatisk produktion, där Kukas stora erfarenhet av robotteknik och Siemens mångåriga erfarenhet av cnc-styrning av verktygsmaskiner, är hörnstenar.

Kunderna ska kunna dra nytta av deras lösningar i alla led från konstruktion, via produktionssimulering och slutligen tillverkning, säger företagen i ett pressuttalande.