Kolossalt finlir med giganter på 70 ton

2010-12-07 23:00  

Tung som tolv elefanter. Samtidigt måste dimensionerna stämma på en hundradels millimeter när. Andritz Hydro i jämtländska Vaplan finlirar med kolosser på en het marknad.

<p>70 ton ska löphjulsturbinen väga när den tas i drift i Lasele kraftverk om drygt ett år. Den nuvarande turbinen från 1956 ska ersättas för att öka såväl verkningsgrad som effekt. </p> <p>Att tillverka tungviktare har fabriken i lilla Vaplan utanför Östersund lång erfarenhet av. Men det här löphjulet slår flera rekord.</p> <p>- Det är det tyngsta vi någonsin gjort, och det är vårt första löphjul med sju skovlar. Fler skovlar ger i det här fallet högre verkningsgrad, men även svårare geometrier, säger Roger Nöjdh, vd för Andritz Hydro. </p> <p>Allt lyfts på plats med rejäla traverser. Balkarna i taket byttes ut i våras för att klara 80 ton och för att täcka ett större område. </p> <p>- Vi växer på turbiner och behöver mer utrymme för montage.</p> <p>Navhuset, som ska till Lasele, står ännu naket utan sina skovlar när Ny Teknik besöker fabriken. </p> <p>Den gulaktiga klunsen i kompakt stål väger 38 ton och väntar på en tur i karusellsvarven. En åktur på bort-emot 200 timmar, i treskift. </p> <p>Mer än ett ton ska bearbetas bort för att turbinen ska få optimal form och yta. Allt för att minska vattnets friktion och öka verkningsgraden.</p> <p>Därefter ska ett arborrverk bearbeta de sju hålen där skovlarna ska fästas in. Även det ett riktigt precisionsarbete med en noggrannhet på någon hundradels millimeter. </p> <p>Skovlarna i rostfritt stål ska kunna vridas cirka 30 grader för att få bästa verkningsgrad i förhållande till vattenmängden. </p> <p>Det gäller dels att skovlarna hamnar exakt i våg för att bussningar och lager ska fungera, dels att de hamnar i rätt position i förhållande till varand-ra. </p> <p>Men innan skovlarna sätts fast ska navhuvudet fyllas med sitt innanmäte. </p> <p>- Det kommer att bli trångt i monteringshallen, konstaterar Roger Nöjdh, när han guidar runt i fabriken och pekar på alla cylindrar, lager och vevar som ska monteras in.</p> <p>De senaste årens lågkonjunktur har inte gjort något större avtryck i fabriken i Vaplan. Omsättningen har trefaldigats de senaste tre åren och väntas landa på närmare 300 miljoner i år. </p> <p>En förklaring till de goda tiderna är att många kraftverk som byggdes på 1950- och 1960-talen behöver renoveras.</p> <p>- Förutom att öka verkningsgraden vill kraftbolagen ha mer miljövänlig teknik. Äldre turbiner är fulla med smörjolja, men våra är självsmörjande. Det är vi störst i Sverige på, säger Roger Nöjdh.</p>

Andritz Hydro

Ort: Vaplan i Jämtland.
Grundades: Waplans Mekaniska Verkstad grundades 1839. Ägs sedan 2008 av den österrikiska koncernen Andritz.
Antal anställda i Vaplan: Cirka 110.
Väntad omsättning 2010: Närmare 300 miljoner kronor.
Produkter: Främst turbiner, men även barktrummor. Ska börja bygga generatorer.
Historia: Tillverkade sin första turbin 1890.

Kraftverket trimmas för 80 miljoner

Var: Lasele i Ångermanälven.
Huvudägare: Vattenfall.
Ny maxeffekt: 86 megawatt, en ökning med 20 procent.
Fallhöjd: 52 meter.
Antal skovlar: Sju.
Diameter på löphjulsturbinen: 5,22 meter inklusive skovlar.
 Ersätter: En turbin från 1956.
Order till Andritz Hydro: Cirka 80 miljoner kronor.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt