Kolossalt finlir med giganter på 70 ton

2010-12-07 23:00  

Tung som tolv elefanter. Samtidigt måste dimensionerna stämma på en hundradels millimeter när. Andritz Hydro i jämtländska Vaplan finlirar med kolosser på en het marknad.

<p>70 ton ska löphjulsturbinen väga när den tas i drift i Lasele kraftverk om drygt ett år. Den nuvarande turbinen från 1956 ska ersättas för att öka såväl verkningsgrad som effekt. </p> <p>Att tillverka tungviktare har fabriken i lilla Vaplan utanför Östersund lång erfarenhet av. Men det här löphjulet slår flera rekord.</p> <p>- Det är det tyngsta vi någonsin gjort, och det är vårt första löphjul med sju skovlar. Fler skovlar ger i det här fallet högre verkningsgrad, men även svårare geometrier, säger Roger Nöjdh, vd för Andritz Hydro. </p> <p>Allt lyfts på plats med rejäla traverser. Balkarna i taket byttes ut i våras för att klara 80 ton och för att täcka ett större område. </p> <p>- Vi växer på turbiner och behöver mer utrymme för montage.</p> <p>Navhuset, som ska till Lasele, står ännu naket utan sina skovlar när Ny Teknik besöker fabriken. </p> <p>Den gulaktiga klunsen i kompakt stål väger 38 ton och väntar på en tur i karusellsvarven. En åktur på bort-emot 200 timmar, i treskift. </p> <p>Mer än ett ton ska bearbetas bort för att turbinen ska få optimal form och yta. Allt för att minska vattnets friktion och öka verkningsgraden.</p> <p>Därefter ska ett arborrverk bearbeta de sju hålen där skovlarna ska fästas in. Även det ett riktigt precisionsarbete med en noggrannhet på någon hundradels millimeter. </p> <p>Skovlarna i rostfritt stål ska kunna vridas cirka 30 grader för att få bästa verkningsgrad i förhållande till vattenmängden. </p> <p>Det gäller dels att skovlarna hamnar exakt i våg för att bussningar och lager ska fungera, dels att de hamnar i rätt position i förhållande till varand-ra. </p> <p>Men innan skovlarna sätts fast ska navhuvudet fyllas med sitt innanmäte. </p> <p>- Det kommer att bli trångt i monteringshallen, konstaterar Roger Nöjdh, när han guidar runt i fabriken och pekar på alla cylindrar, lager och vevar som ska monteras in.</p> <p>De senaste årens lågkonjunktur har inte gjort något större avtryck i fabriken i Vaplan. Omsättningen har trefaldigats de senaste tre åren och väntas landa på närmare 300 miljoner i år. </p> <p>En förklaring till de goda tiderna är att många kraftverk som byggdes på 1950- och 1960-talen behöver renoveras.</p> <p>- Förutom att öka verkningsgraden vill kraftbolagen ha mer miljövänlig teknik. Äldre turbiner är fulla med smörjolja, men våra är självsmörjande. Det är vi störst i Sverige på, säger Roger Nöjdh.</p>

Andritz Hydro

Ort: Vaplan i Jämtland.
Grundades: Waplans Mekaniska Verkstad grundades 1839. Ägs sedan 2008 av den österrikiska koncernen Andritz.
Antal anställda i Vaplan: Cirka 110.
Väntad omsättning 2010: Närmare 300 miljoner kronor.
Produkter: Främst turbiner, men även barktrummor. Ska börja bygga generatorer.
Historia: Tillverkade sin första turbin 1890.

Kraftverket trimmas för 80 miljoner

Var: Lasele i Ångermanälven.
Huvudägare: Vattenfall.
Ny maxeffekt: 86 megawatt, en ökning med 20 procent.
Fallhöjd: 52 meter.
Antal skovlar: Sju.
Diameter på löphjulsturbinen: 5,22 meter inklusive skovlar.
 Ersätter: En turbin från 1956.
Order till Andritz Hydro: Cirka 80 miljoner kronor.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt