Kliv in i cellen innan den byggts

2015-11-04 06:14  

En robotcell planeras. Men hur vet man att roboten når vad den behöver? På med vr-glasögonen.

Förpackningar är Front Automations nisch. Plocka, packa och palletera, som vd Thomas Rosell uttrycker det. Hans företag bygger hela produktionslinor åt tillverkande företag. När en robotcell designas ritas den i 3d-miljö och programmeringen sker offline i programmet Robot studio. Nu har de tagit ett steg till genom att också använda vr-glasögon från Oculus Rift.

Med glasögonen för förstärkt verklighet går det att kliva in i robotcellen innan den har byggts.

– Genom att man simulerar cellen går det att till exempel kontrollera robotens räckvidd och se att den inte krockar med något, säger Thomas Rosell.

Han ser fler fördelar.

– Programmeringen kan göras parallellt med konstruktionen. Då blir det inte lika kostsamt att göra ändringar, innan robotcellen är byggd.

Glsögonen kan vara ett bra sätt för Front Automations kunder, tillverkare utan djupare robotkompetens, att förstå hur den beställda robotcellen kommer att fungera.

Thomas Rosell ser också andra användningsområden för vr-glasögonen på längre sikt. Då skulle underhåll och service kunna skötas med hjälp av glasögonen. Men dit är det några år, tror han.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL