Klipparen som mäter gräsets tillväxt

2013-02-12 07:21  
Automower 330X har både GPS och vädertajmer. Foto: Husqvarna

Gräsklipparna blir allt mer automatiska. Husqvarnas nya robotgräsklippare kan själva mäta hur fort gräset växer för att veta hur ofta det behöver klippas.

I början av maj släpper Husqvarna tre nya robotgräsklippare, som företaget själv benämner tredje generationens robotgräsklippare.

-Funktionsmässigt är det mycket mer automatiserat nu. Det är en enklare installation. Den tidigare generationen krävde mycket mer av kunden, säger Oscar Holmberg, produktchef på Husqvarna.

Två av de nya klipparna har en funktion som Husqvarna kallar vädertajmer. Den innebär att gräsklipparna känner av hur tjockt gräset är och räknar ut hur ofta den behöver klippa.

-Klipper den lätt förstår den att det växer rätt dåligt, säger Oscar Holmberg.

En av de nya klipparna har också GPS-navigering, vilket innebär att den vet var på tomten den har klippt och kan fokusera på de oklippta delarna. Begränsningskabeln som signalerar till klipparen var tomtgränsen går måste dock fortfarande placeras ut.

Signalöverföringen från kabeln möjliggörs genom att den förses med låg ström. Men en finess i de två nya robotgräsklipparna är att de kan sättas i eko-läge, vilket innebär att strömmen till kabeln slås av när klipparen står i laddstationen, med lägre elförbrukning till följd.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt