Hållbar industri

Klart koolast

i Robotsverige

Ny Tekniks chefredaktör, i farmarrutig skjorta dagen till ära, överräcker prisdiplomet till DeLavals Jonas Hällman, ansvarig för affärsområdet VMS. Foto: Jörgen Appelgren
Mjölkningsroboten i aktion.

Mjölkningsroboten VMS tog hem en solklar seger i vår prestigefyllda tävling "Sveriges coolaste robot". Den tar hand om kossorna med känslighet, håller koll på mjölkkvaliteten och bjuder bonden på sovmorgon.

Publicerad

Sex finalister var kallade till slutomgången i Ny Teknik Automations stenhårda tävling om utmärkelsen Sveriges coolaste robot. Nu har vi en vinnare, sedan över 2400 av våra läsare röstat. Prisrosetten går till VMS, Voluntary Milking System, från DeLaval i Tumba som fick hela 37 procent av rösterna.

Mjölkningsroboten lanserades i början av 2000-talet och har hittills tillverkats i fler än 5000 exemplar. Den identifierar varje kossa med hjälp av rfid, hittar spenarna med kamera och laser och tvättar dem innan mjölkningen börjar. Samtidigt håller roboten koll på mjölkkvaliteten och avskiljer mjölk som inte fyller kraven. Den första generationens maskiner har fått höjda prestanda genom ny mjukvara.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här