Kina viktigare än USA för Alfa Laval

2010-03-16 23:00  

Kina är i dag en viktigare marknad än USA för Alfa Laval. Värmeväxlare till kärnkraftverk är den stora exportsuccén.

För att öka energiproduktionen för den snabbt expanderande industrin planerar Kina att bygga ett femtiotal nya kärnreaktorer fram till 2020.

Målet är att öka kärnkraftens andel av den totala elproduktionen från dagens 2 procent till 5 procent.

För Alfa Laval har den kinesiska kärnkraftssatsningen inneburit flera order på värmeväxlare och filter som ska användas i reaktorernas kylsystem.

Alfa Laval levererade sina första värmeväxlare till Kina 1994, till de två reaktorerna i Guangdong DaYa Bay. Sedan dess har Alfa Laval levererat utrustning till landets samtliga existerande kärnkraftverk.

I dag finns mer än 200 värmeväxlare från Alfa Laval installerade i kinesiska kärnkraftverk.

Värmeväxlarna har till uppgift att kontrollera och föra bort värme från olika system i kraftverket. De kyler utrustning som ligger utanför reaktorn men inuti reaktorbyggnaden, till exempel smörjoljan till cirkulationspumpar, som driver flöden i primär- och sekundärkretsen. Merparten av värmeväxlarna tillverkas i Lund. De helsvetsade värmeväxlarna tillverkas i Fontanil i Frankrike.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt