John Markoff: Maskinerna ska rädda människorna

2016-04-08 15:44  
John Markoff har bevakat Silicon Valley i många år – och tycker att maskininlärning skapar ett nytt lyft för dalen. Foto: Joichi Ito

SAN FRANCISCO, USA. New York Times-reportern John Markoff varnar i sin nya bok för maskinernas allt större makt. Men för Ny Tekniks Hanna Sistek berättar han att han svängt. Befolkningspyramidens ändrade sammansättning kan leda till att maskinerna blir vår räddning snarare än vårt fall.

John Markoff är mitt i lanseringen av Machines of Loving Grace. Boken, som kom i augusti 2015, har redan fått stort genomslag.

Till och med Toyota, som ska öppna ett nytt forskningslabb i Silicon Valley, har börjat använda termen Intelligence Augmentation, IA – alltså teknik som utökar mänskliga kapaciteter snarare än att ersätta dem – när de pratar om labbets inriktning. De vill göra bilar som inte kraschar, snarare än självkörande bilar.

Motsatsen är artificiell intelligens, AI, som utesluter människor ur ekvationen.

I boken försöker John Markoff besvara frågan som är på mångas läppar just nu. Hur kommer de intelligenta maskinernas intåg att påverka våra jobb?

– Somliga tror att det inte kommer att finnas några jobb kvar i framtiden, andra menar att robotar kommer att skapa en renässans på arbetsmarknaden. Och de kan inte båda ha rätt, säger han.

Själv har John Markoff gått från ena lägret till det andra. När han 2010–2011 skrev en artikel om den nya mjukvaran E-Discovery, som kunde skanna stora mängder dokument baserat på naturlig språkförståelse och upptäcka underliggande koncept och även bevis på olagligt beteende, blev han riktigt orolig för kontorsjobben.

Vem skulle vilja betala en dyr jurist när algoritmer funkar lika bra? Men efter ett decennium av rapportering i frågan har John Markoff blivit mycket mer skeptisk till domedagsprofetiorna.

Det slutliga steget över från maskin- till människosidan togs under en middag med nobelpristagaren och ekonomiprofessorn Daniel Kahneman. Samtalet med författaren till boken Thinking Fast and Slow handlade om robotik i Kina och vilken inverkan sektorn kunde ha på landets alla fabriksjobb. Kahneman, som även är beteendevetare, räddes inte robotarnas intåg. Tvärtom.

– Han sa att om vi har tur kommer robotarna precis i tid, berättar John Markoff.

Nobelpristagarens poäng var att robotarna skulle bli en räddning för Kinas snabbt åldrande befolkning. Om allt färre arbetsföra ska försörja allt fler pensionärer så kommer robotarnas hjälp att vara mer än välkommen. Inte minst inom äldreomsorgen, menade Kahneman.

Och det gäller stora delar av övriga världen också, med ett par undantag som Afrika, säger John Markoff. Han förklarar att antalet personer över 80 års ålder kommer att vara dubbelt så många år 2050 som i dag och sjufalt så många i slutet av århundradet.

– Demografi besegrar teknologi. Det ändrade verkligen min syn på frågan.

Det andra huvudämnet i boken behandlar begreppet singularitet, alltså huruvida maskiner kommer att bli smartare än oss människor. Och därigenom ta över världen.

Även här har John Markoff ändrat inställning – och är mer avslappnad än han varit tidigare. En av anledningarna är hur långt bort autonoma robotar ännu är – trots all hajp inom området. Det visade inte minst Darpas senaste robottävling i fjol.

– De flesta robotarna misslyckades. Bara ett par lyckades ta sig igenom alla åtta uppgifter, men de var till största delen radiostyrda och utmaningen ligger ju i att göra de här sakerna självständigt, säger John Markoff.

Han menar att det är väldigt svårt att få robotar att fungera i ostrukturerade miljöer, och han tror alltså inte att maskinerna kommer att ta över inom en snar framtid.

En annan anledning till detta är dödförklaringen av Moores lag – den grundläggande regel som hittills format datorindustrin sedan dess födelse.

Enligt lagen, som är döpt efter Intels medgrundare Gordon Moore, fördubblas antalet transistorer i en integrerad datakrets vartannat år. Halvledarna minskar exponentiellt i storlek och blir billigare hela tiden, vilket har möjliggjort för helt nya industrier såsom smarta telefoner att växa fram.

Men sedan minst ett år har Moores kurva börjat plana ut. Priset för halvledare ligger stilla.

Och om nu gratisförmånen som datorindustrin har ridit på – alltså ett ständigt sjunkande pris på mikroprocessorer – plötsligt försvinner, så kommer sektorn att behöva en verklig design-innovation för att nå gamla höjder.

– Tanken på singularitet är ju tätt sammankopplad med en snabb explosion av datorkraft, men om Moores kurva nu plattas ut så kommer det inte att hända, säger John Markoff, som då och då slänger ett öga på sin Apple-klocka.

Just i dag är det Supertisdag och primärvalsresultaten har börjat rulla in. Donald Trump har vunnit stort i Texas.

– Trump säger att han kommer att vara väldigt bra för kvinnor, och  att de har varit bra för honom, läser John från den inkommande rapporteringen och skrattar:

– Herregud!

Med ålderns rätt har John Markoff svängt i flera frågor och blivit lugnare. Men han är fortfarande orolig över saker i vår vardag, som att algoritmer i allt högre grad tar beslut åt oss.

– Jag växte upp i en generation som var extremt oberoende och inte tog order av någon. Men nu så tar vi råd från vår handflata om vilken koreansk mat vi bör äta och vem vi bör gifta oss med. Algoritmen tar beslut åt dig och det är en typ av mjuk fascism, mjuk kontroll, säger han.

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

John Markoff

Ålder: 66.

Jobb: Reporter på New York Times sedan 1988, numer som vetenskapsreporter. Har bevakat Silicon Valley sedan 1985. Författare. Tidigare boken What the Dormouse Said handlar om hur 1960-talets alternativa kultur stöpt datorindustrin.

Bor: San Francisco.

Aktuell: Har skrivit boken Machines of Loving Grace. Den skulle egentligen ha handlat om datorentreprenörerna Andy Rubin, som startat Googles robotavdelning, och Tom Gruber, som medgrundat  Apples röstigenkänningsprogram Siri. När halva boken var klar drog sig dock Rubin ur.

Prenumerera på Sammanfattat

I Talentums nya tjänst Sammanfattat får du på 20 minuter en snabb sammanfattning av en aktuell teknikbok.

I det senaste numret är det John Markoffs bok Machines of Loving Grace som gås igenom. Bland tidigare böcker märks Ericssons kris och resan tillbaka av Åse Lindskog, Lean in – Kvinnor, karriär och viljan att satsa av Sheryl Sandberg och Robotrevolutionen av Stefan Fölster.

På webbadressen summa.sammanfattat.se kan du antingen lyssna på eller läsa sammanfattningen. Teckna en prenumeration i dag.

Hanna Sistek

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt