Ingenjörsbrist tvingar bort bilindustrin

2010-09-22 15:20  

Redan om två år råder en brist på 11000 ingenjörer i tysk bilindustri. Det kan tvinga företagen att lägga verksamhet utomlands.

Finansrådgivaren Pricewaterhouce Cooper säger i en nyutgiven prognos att uppgången för tysk bilindustri hotas av brist på kvalificerad arbetskraft.

De utmaningar som branschen står inför när det gäller att utveckla eldrift, effektivare förbränningsmotorer och viktbesparande karosser kan äventyras av att tusentals ingenjörer saknas som kan ta sig an forsknings- och utvecklingsuppdrag, både bland biltillverkare och underleverantörer.

- Fler och fler biltillverkare öppnar forskningsavdelningar i anslutning till sina utländska produktionsenheter, kommenterar Felix Kuhnert som gör analyser om bilindustrin hos Pricewaterhouse Coopers.

Det ser inte bättre ut under den kommande tioårsperioden, tror Kuhnert. Medan 450000 ingenjörer pensioneras kommer bara 400000 nya att finns som ersättare.

För industrin återstår då bara att flytta ut även utvecklingsverksamheten utanför landets gränser.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt