Industriföretag går miste om statens innovationsstöd

2015-02-17 17:02  

Staten satsar miljarder på innovationsstöd men pengarna når inte fram till de företag där de skulle göra bäst nytta. Det visar en ny undersökning.

- De svenska underleverantörsföretagen ser inte röken av de olika statliga innovations- och utvecklingsstöden. Det borde ringa en väckarklocka hos näringsminister Mikael Damberg, säger branschföreningen Sinf:s vd Anders Ekdahl till Ny Teknik.

Svensk Industriförening, Sinf, har i samband med sin kvartalsvisa underleverantörsbarometer ställt tre specialfrågor om uppfinningar och innovationer – vem som ­finansierat, vem som utvecklat och vad uppfinningen eller innovationen lett till.

Svaren från de svenska under­leverantörerna visar att Vinnova, Almi och andra offentliga organ, som har till uppgift att stödja svensk industri med utvecklingspengar, inte finns på kartan hos de här företagen.

– Våra företag känner över huvud taget inte till vilka stöd de kan få. Eller så upplever de att det är för krångligt och tidskrävande att söka. Och det är inte företagens fel. Det är fel på systemet, säger Sinf:s vd Anders Ekdahl.

Enkätundersökningen visar att innovationer och uppfinningar som de små, oftast ägarledda, svenska industriföretagen gör ­finansieras av egna medel.

– Det finns pengar i det offentliga systemet, men de når inte fram till de företag där de skulle göra störst nytt. Nästan alla innovationer som görs inom den svenska underleverantörsindustrin leder direkt till nya produkter och patent, säger Anders Ekdahl.

Hans råd till nya näringsministern Mikael Damberg är att fundera på hur de statliga innovationsstöden ska kanaliseras så att de gör mest nytta – inom den akademiska världen eller direkt ute i företagen.

Anders Ekdahl har också råd till nyutexaminderade ingengörer.

- De borde söka sig till de mindre industriföretagen. Där har de garanterat en chans att få utveckla ny teknik och nya produkter, säger han.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Tre frågor om innovationer i Sinf-enkäten.

1. Vad har uppfinningarna och innovationerna i ditt företag lett till? Svar: 40% till nya produkter, 23% till nya patent och ip-rättigheter, 22% till nya affärsenheter.

2. Vem på företaget står huvudsakligen i dagsläget för innovationer och uppfinningar? Svar: 70% utvecklas i företagen, 10% av uppfinnare och innovatörer, 2% av högskola/universitet eller genom examensarbete.

3. Vem finansierar idag huvudsakligen företagets innovationer och uppfinningar? Svar: 86% finansierar bolagen själva, 1% av av Vinnova, 1% av Almi, 3% av annan aktör.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt