Huslig robot ger full service i hemmet

2008-06-16 14:40  

Soffpotatisarna kan luta sig tillbaka. Den senaste versionen av serviceroboten Care-O-bot har blivit ännu bättre på att plocka fram, öppna och servera.

- Du kan sitta i soffan och låta roboten hämta det mesta du behöver, säger Christopher Parlitz, robotforskare vid tyska Fraunhofer-institutet.

Care-O-bot styrs med hjälp av rösten, gester eller en liten skärm, som också fungerar som serveringsbricka.

Robotarmen - som den av artighetsskäl håller bakom ”ryggen” när den närmar sig människor - har sju frihetsgrader, det vill säga sju möjliga rörelser, och en hand med tre fingrar.

En tredimensionell kamera, laserskannrar och flera andra sensorer gör att Care-O-bot kan hålla reda på var du och den själv befinner sig.

En momentgivare i robotarmen gör också att roboten inte spiller drinken eller ger dig en ofrivillig örfil.

Det här är den tredje prototypen av Care-O-bot som Fraunhofer IPA (Institut Produktionstechnik und Automatisierung) plockar fram på tio år.

Förutom de tekniska förbättringarna har inriktningen på prototyperna förändrats.

- Tidigare presenterade vi vår robot som en hjälp för äldre och handikappade, nu vill att den ska ses mer som en allmän serviceapparat, säger Christopher Parlitz.

På årets Automatica-mässa i München trängdes Care-O-bot med mobila servicerobotar, övervakningsrobotar, och en rad andra servicerobotar.

Tyska Schunk, som tillverkar gripdon till robotar, hade en stor monter där lättviktsarmar, mekaniska händer med tre och fyra fingrar och mobila plattformar visades upp i olika kombinationer.

Schunks slagord var modulrobotar, det vill säga robotar som snabbt kan anpassas till olika uppgifter med hjälp av standardkomponenter.

Bland besökarna pratades det om att hårdvara och mjukvara nu är så billiga och har nått en sådan teknisk nivå att våra hem på allvar är redo för automatisering.

- Om tio år tror jag att robotar kommer att vara lika vanliga i hemmen som tvättmaskiner, säger Christopher Parlitz.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt