Hållbar industri

Hur tusan styr humlan egentligen?

Ett lockbete med pollen eller sockerlösning får humlorna att flyga genom försökstunneln. Marie Dacke visar hur det ser ut. Men att humlan skulle vara snäll är en villfarelse – de är arga, berättar hon. Foto: Conchi Gonzales
Varje humla märks med en plastbit med ett nummer. Ett fångströr används för att locka humlan till märkningen. Foto: Conchi Gonzales

Humlan har en fantastisk förmåga att väja för hinder. Lundaforskare försöker klura ut hur de bär sig åt. Styrsystem för nya typer av flygande robotar ska bli resultatet.

Publicerad

Små autonoma flygfarkoster som susar fram över taken för att leverera paket eller ger sig in i katastrofområden för att leda räddningsarbeten är redan under utveckling. För att det ska fungera i praktiken måste farkosterna lära sig att väja för hinder. Humlor och bin kan sitta inne med lösningen. För trots att deras hjärna är mindre än ett risgryn är de suveräna på att flyga och navigera.

– När insekter flyger genom ett fält av vajande blommor måste de ständigt ändra sin kurs och fart för att undvika kollision. De gör de mest fantastiska manövrar. Vi vill ta reda på hur de bär sig åt, säger Marie Dacke, docent i sinnesbiologi vid Lunds universitet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här