Hon tvättar bort olja med ljummet vatten

2008-09-09 23:00  
Petra Hammarstedt, vd för saneringsföretaget Servicestaden i Linköping, som gör vattnet aggressivt så att det fungerar som lösningsmedel. Foto: Lasse Hejdenberg

Vatten biter på smuts, olja och fett. Bara det är ultrarent. I höst testas en ny miljövänlig tvätt för maskindelar i Linköping.

Det låter omöjligt. Smutsiga och oljiga maskindelar badas och sköljs i 20-gradigt vatten och blir lika rena som om de tvättats med lösningsmedel.

- De tester som är gjorda hittills visar att det fungerar, säger Petra Hammarstedt, vd för det lilla saneringsföretaget Servicestaden i Linköping.

Under flera år har hon använt ultrarent vatten för rengöring av fasader. Vanligt kranvatten avjoniseras och filtreras så att det blir helt fritt från salt, mineraler och metaller. Även lösta gaser som syre och kväve tas bort och det är det som ger vattnet dess rengörande effekt.

- Vattnet blir aggressivt och fungerar som lösningsmedel, säger Petra Hammarstedt.

I ett samarbete med Linköpings universitet och med drygt tre miljoner i forskningsbidrag från miljöprogrammet Proenviro har Servicestaden nu byggt en första testanläggning för maskindelar.

I höst ska bland annat detaljer som ska ytbehandlas testas i den nya tvätten.

Målet är att spara både på energi och kemikalier.

- Tvätten kan bli en flaskhals. Får du inte tillstånd att använda mer kemikalier kan du kanske inte expandera verksamheten. Jag hoppas att vår metod kan bli ett komplement, säger Petra Hammarstedt.

Med hjälp av efterfiltrering ska det bli möjligt att släppa ut vattnet från tvätten direkt i avloppet. Så mycket som möjligt av vattnet ska också återcirkuleras.

Hemligheten i själva filtreringen ligger i den kombination av filter som Servicestaden använder.

- Utmaningen blir nu att få det att fungera i stor skala och få det tillräckligt effektivt och billigt, säger Petra Hammarstedt.

Så löser vatten olja

"Lika löser lika" lyder den gamla minnesregeln. Opolära oljor löser sig därför inte i vatten, som är polärt. Men vatten som "avgasats", det vill säga befriats från löst syre och kväve, har en tvättande effekt. De exakta mekanismerna för detta är inte kända, men forskning visar att gaserna hjälper till att hålla ihop oljedropparna i vattnet.

Källa: Linköpings universitet, tema vatten.

Charlotta von Schultz

Mer om: Ultrarent

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt