”Hög automation gynnar svenska jobb”

2015-09-09 14:13  
Karl-Gustav Ramström, vd för Prevas, ser positivt på hur digitaliseringen kommer att påverka jobben i Sverige. Foto: Fredrik Karlsson

Digitaliseringen kan ge svenska företag fördelar, menar statsministerns rådgivare. ”De kan stanna i Sverige och utveckla sin affär”, säger Karl-Gustav Ramström.

Karl-Gustav Ramström är vd för teknikkonsulten Prevas som utvecklar produkter och tjänster åt företag inom industrin. Det handlar ofta om att koppla ihop it-system för att företag ska kunna effektivisera eller automatisera sin verksamhet.

- Digitaliseringen börjar genomsyra allt i företagen, alla system kopplas ihop och det är precis vad vi jobbar med. Vi förstår den nya tekniken och kan produktion, säger Karl-Gustav Ramström.

Han är också en av statsminister Stefan Löfvens rådgivare tillsammans med Olof Persson, Volvo, Lisa Lindström, Doberman, och Pia Sandvik, RISE.

Rådet ska vägleda regeringen i den nyindustrialisering som man talat om. Och svensk industri kan till och med tjäna jobb, om man tar vara på möjligheterna, menar Karl-Gustav Ramström.

- I den förra automationsvågen på 1980-talet fanns inte datakraft och infrastruktur att realisera allt. Det gör det nu, och med möjligheten att kombinera information från olika källor kan processer optimeras. När automationsgraden ökar minskar lönekostnadens betydelse, vilket gynnar oss, säger han.

Vad kan regeringen göra?

- Det handlar mycket om att undanröja de hinder som finns för att små och medelstora företag ska utvecklas och komma ut på en global marknad.

Karl-Gustav Ramström var med i den stora automationsvågen på 1980-talet och ser det som att traditionell automation nu möter internet of things, och att processer kan optimeras när information från olika källor kopplas ihop.

- Därför är det som händer nu större än et som hände på 1980-talet, säger han.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

 

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt