Hemmabyggd robot styrde röstning i Melodifestivalen

2014-02-27 09:41  

Röstningsförfarandet i Melodifestivalen har blivit manipulerad av en robot, uppger Sveriges radio P4 Sjuhärad. Flera tusen gånger ska en dator ha automatröstat på ett visst bidrag.

Enligt Sveriges radio P4 Sjuhärad så rör det sig om ett hemmabygge i form av en röstningsrobot som använts för att gynna ett bidrag i Melodifestivalen.

Roboten är byggd av en man från en ort i Västsverige.

– Med en enkel dator är det rimligt att kanske få iväg ett par hundra samtal i minuten, säger mannen till Sveriges radio P4 Sjuhärad.

Totalt ska röstningsroboten ringt in 2 500 röster på bidraget. På en film gjord av robotens uppfinnare ska flera hundra samtal åt gången ha skickats iväg samtidigt.

Från början ville mannen visa att automatröstning i den här formen var möjligt. Men han har också fått betalt av personer som ligger bakom tävlingsbidraget för att roboten skulle rösta på just det.

Enligt Christer Björkman, SVT:s producent för Melodifestivalen, är förfarandet inte olagligt.

– Det strider inte mot några tävlingsregler, men det finns ju nåt som heter etik också. Och det är ju upp till var och en att avgöra vad som är etiskt korrekt eller inte, säger Christer Björkman till Sveriges radio P4 Sjuhärad.


Vilket teknikkonsultbolag byggde taket på Friends arena och blev för det nominerad till Stålbyggnadspriset 2013? Kan du svaret? Gör vårt teknik-melloquiz!

Frida Sjödin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt