Här ska 12 miljoner ton brytas varje år

2011-05-31 23:00  
Northland ska öppna två dagbrott norr om Pajala.

Nästa år ska gruvföretaget Northland börja bryta järnmalm i Kaunisvaara, strax norr om Pajala. Företaget har beställt ett anrikningsverk för ett par miljarder kronor från Metso Minerals i Sala.

<p>Northland ska öppna två dagbrott i Kaunisvaara området. Arbetet är i full gång med att röja undan ytlagren av torv och morän samt bygga vägar och ramper för det första dagbrottet, Tapuli, där brytningen startar i slutet av 2012. </p> <p>Den andra gruvan, Sahavaara, beräknas komma i drift ett och ett halvt år senare. Malmtillgångarna beräknas räcka </p> <p>i cirka 20 år. Dessutom finns ytterligare fyndigheter i närheten, i svenska Pellivuoma och finska Hannukainen. </p> <p>Det nya anrikningsverket ska ta hand om malm från båda gruvorna. För Sahavaaramalmen krävs ett extra anrikningssteg med flotation för att minska svavelhalten i malmkoncentratet.</p> <p>Ordern till Metso Minerals är på drygt 200 miljoner euro. I den ingår även automatiseringsutrustning, servicetjänster, projektering och liknande. </p> <p>När gruvorna är i full drift ska de tillsammans producera cirka 12 miljoner ton råmalm om året. Den anrikas till järnmalmskoncentrat, som blir råvara för pelletstillverkning.</p>

Så mycket klarar det nya anrikningsverket

 • 2 krossar, med kapacitet 1 200 ton per timme.
   
 • 2 autogenkvarnar för grovmalning, kapacitet 760 ton per timme.
   
 • 7 vertikalkvarnar för finmalning, effekt 3 000 hk.
   
 • 6 flotationsbassänger, 200 kvadratmeter vardera.
   
 • Magnetseparatorer, pressfilter, siktar, transportörer med mera.
   
 • Total produktionskapacitet fem miljoner ton järnmalmskoncentrat per år.

Erik Mellgren

Mer om: Automation Gruva

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt