Här jobbar roboten enligt lean

2012-03-14 08:15  

Det ska bli landets första robotcell som är direkt designad för att bryta barriärerna mellan lean produktion och robotisering. Stationen byggs nu upp på Haldex i Landskrona.

Projektet utförs tillsammans med forskare på Mälardalens högskola. Det handlar om hur man stoppar in robotar och annan automatik på monteringslinor och i andra miljöer där man jobbar efter Toyotas magra principer.

– Det är inget att sticka under stol med att det existerar en motsättning mellan anhängare av lean production och dem som före­språkar automatisering. Den motsättningen vill vi överbrygga, säger Mats Jackson, professor i innovativ produktion på den högskoleavdelning som nu jobbar ihop med Haldex.

Visserligen är fordonsindustrin och andra stora företag storförbrukare av robotar och annan industriutr­ustning, men det är i är i olika delprocesser, som att svetsa karosser. I monteringsprocesserna är robotarna fortfarande sällsynta. Man får ingen överblick med robotar och automatiska stationer. Robotarna ses som hinder, stela, komplexa, kräver specialkunskaper och är tidsödande att ställa om. Inget för korta serier eller snabba produkt- eller modellförändringar.

Med forskningsprojektet och den blå roboten på Haldex kan forskarna ändra synen på automatiska lös­ningar.

Den nya cellen har satts in på en av monteringslinorna, som slutstation där roboten jobbar ihop med transportband och ett visionssystem för att kvalitetskontrollera hävarmar, som är en komponent i bromssystem till lastbilar, bussar och trailers.

Varje sådan hävarm väger fyra till fem kilo och momentet har – med alla lyft – varit en ergonomisk ut­maning när det utförts av männi­skor.

Den blå robotarmen greppar varje hävarm, presenterar den för visionssystemet som synar detaljen från olika vinklar innan roboten lägger ner den på ett av de transportband som leder hävarmen vidare. Antingen tillbaks för ytterligare bearbetning eller ut till förpackningsavdelningen.

Hävarmen är en gammal och mogen produkt. Den har producerats sedan 1968 i stort sett oförändrad. Så gamla och väl inkörda artiklar är inte direkt konstruerade för att passa in i en automatisk produktion och brukar betraktas som särskilt besvärliga.

Haldex och högskoleforskarna tänker också – tack vare ett nyutvecklat gränssnitt – visa att nästan vilken operatör som helst snabbt och enkelt kan hantera robotcellen – anpassa den till nya jobb, andra artiklar, omprogrammera och ställa om, se på datorskärmen om något går fel och så vidare.

– Målet är att också ett litet företag ska kunna installera och passa in robotar på de egna linorna, även om de arbetar enligt lean production. Och det ska de helst kunna göra utan hjälp utifrån, säger Anna Gran­lund, en av forskarna på Mälardalens högskola.

Bygger bro mellan automation och lean

Projektet på Haldex utförs i samarbete med forskare på forskare på Mälardalens högskola i Eskilstuna.

Det handlar om att överbrygga motsättningen mellan lean production och automatisering. De kommer att ta fram en handbok om hur man går tillväga för att sätta in automatiserade lösningar i en lean-anpassad produktion.

Boken riktar sig mot mindre företag och ska fungera som vägledning för dem som tänker robotisera men tycker att det är för dyrt, komplext och tar för stora resurser i anspråk. I handboken ska de hitta de billiga och enkla sätten – tack vare de metoder man utvecklar på Haldex och Mälardalens högskola i Eskils­tuna.

Haldex är ett företag med 380 anställda och säte i Landskrona. De tillverkar skivbromsar och bromshäv­armar till fordons­industrin.

Hans Dahlquist

Mer om: Robot Automation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt