Här får alla dina gamla lampor ett nytt liv

2009-10-06 23:00  
Ett farligt miljögift. Grafik: Jonas Askergren

Tonvis med kasserade kvicksilverlampor fraktas varje dag till Hovmantorp i Småland. Men de nyinköpta maskinerna klarar inte att återvinna dem effektivt och säkert. Nu ska en helt ny process lösa problemen.

Det började bra. Återvinningsföretaget Sweden Recycling i småländska Hovmantorp fick kontrakt på att ta hand om alla ljuskällor som samlas in från kommunala återvinningscentraler i Sverige.

Företaget gjorde sig redo att ta emot 3 000 ton om året. Nya maskiner köptes in, lokalerna byggdes ut och cirka 20 personer anställdes. Den förs-ta december i fjol började långtradarna rulla in med lysrör, lågenergilampor och glödlampor.

Men redan före jul insåg Ove Pettersson, kvalitets- och miljöansvarig på företaget, att utrustningen inte gjorde jobbet.

- Kapaciteten och stabiliteten var för dåliga, säger han.

Och vad värre var så läckte kvicksilverhaltigt damm ut i lokalen. Två av de anställda fick förhöjda halter av den hälsofarliga tungmetallen i blod- och urinprov.

Nu började en febril verksamhet för att täta läckorna, medan personalen fick bära skyddsmasker och gå på tätare kontroller. Samtidigt började företagsledningen fundera på hur återvinningen skulle kunna bli både säkrare och effektivare med hjälp av vätskor.

- I en våt process slipper man dammet, säger Ove Pettersson.

Utmaningen ligger i att återvinna de olika beståndsdelarna trots att de kontamineras med kvicksilver i den våta miljön.

Dessutom är det svårt att återvinna vätskor. Men Sweden Recycling har tillverkat och tömt amalgamavskiljare från tandkliniker sedan tidigt 1980-tal.

Så att utvinna kvicksilver ur vätska var inget nytt.

I mellandagarna i fjol startade Ove Petterson de första experimenten med krossade lampor i diskbänksstora hoar där en vätska oxiderar kvicksilvret och binder det.

I dag körs tester i full skala i en sluten tank. Enligt företaget blir de olika materialen betydligt renare från kvicksilver jämfört med andra metoder. Dessutom är processen billigare och har större kapacitet.

- Under senhösten hoppas vi vara i full drift, säger Ove Pettersson.

Innan dess krävs ett godkännande från Arbetsmiljöverket.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt