Här är skummet som kan ersätta frigoliten

2013-10-16 09:01  
Skummet är cellulosa i nanoform som har vispats som ägg till maräng och när det torkat blir det lätt och poröst.

Bolaget Cellutech utvecklar nya material från träd. En nyhet är skummad cellulosa. – Det är ett miljösmart material som kan ha många användningsområden, säger Björn Florman på Materialbiblioteket.

Cellutech är ett nystartat bolag, som tar fram nya material från träden. De samarbetar med Wallenberg Wood Science Center, forskare från både Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, och Chalmers, och vidareutvecklar idéer därifrån.

Skummad cellulosa är ett exempel på en idé från forskargruppen på KTH. Det är cellulosa i nanoform, det vill säga pappersmassa som malts till nanoform. Sedan har det vispats, precis som när man vispar maräng. När det torkat blir det ett poröst och lätt material som påminner om EPS, expanderad polystyren, eller frigolit som de flesta säger.

– Att detta material har så många likheter med EPS är mycket intressant eftersom EPS ofta ses som problematiskt ur miljösynpunkt, säger Björn Florman på Materialbiblioteket.

Bolaget har visat upp materialet för marknaden.

– Vi håller på att söka intressenter och alla som sett det har blivit intresserade, säger Åsa Ek, utvecklingschef på Cellutech. Många vill komma bort från plastbaserade material, som frigolit.

Björn Florman ser stora möjligheter för materialet:

– Om det nya cellulosaskummet har isolerande egenskaper som påminner om EPS kan applikationsområdena vara många. Byggindustrin borde vara intresserad. Jag kan också se möjligheter med att använda detta nya skummaterial som bulk för att få ner vikt i kompositer som till exempel spånskivor av olika slag, säger Björn Florman.

Se materialet i verkligheten

Ny Teknik samarbetar med Materialbiblioteket som ställer ut nya material i sina lokaler på Stockholmsmässan. Där kan du nu bland annat se prover från skummad cellulosa.

Se materialbiblioteket.se för information.

Fredrik Karlsson

Mer om: Bygg Frigolit

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt