Här är roboten som räddar ryggar

2012-09-11 12:26  
Yaskaw Motomans robot för tryckerier har känsliga fingrar som flyttar papper utan att lämna märken.

Lyft av pappersbuntar har slitit ut många ryggar. Nu har en robot utvecklats för att ta över arbetsuppgifterna.

Bilindustrin har länge varit storkunder hos robottillverkarna. Men där är efterfrågan ganska mättad.

– Det är i stället allt fler nya branscher som söker robotlösningar, säger Johnny Jarhall, marknadsdirektör på robottillverkaren Yaskawa Motoman.

Vården, trä- och möbelindustrin och tryckeribranschen är exempel på sådana.

Under två och ett halvt år har Yaskawa Motoman, i samarbete med universiteten i Linköping och Odense, utvecklat en ny robot som ska flytta stora pappersbuntar från en pall till en skärmaskin på ett tryckeri.

De första tankarna föddes under Tekniska mässan 2008 då en mässbesökare från tryckeribranschen såg Yaskawas tvåarmade robot.

Det är nämligen en bransch med mycket förslitningsskador. Momentet som den nya roboten ska klara är extremt påfrestande och arbetet organiseras med rotation, för ingen klarar av att stå för länge med den arbetsuppgiften.

– Branschens motiv har hela tiden varit att undvika arbetsskador. Det är ingen process som ska snabbas upp, betonar Johnny Jarhall.

Det är en ny, särskild applikation för den tvåarmade roboten som tagits fram. Själva patentet gäller gripdonet, med särskilt känsliga fingrar.

– Utmaningen har varit att få roboten att greppa så kraftigt att den får tag i pappersbunten utan att göra märken i den och utan att tappa den.

Roboten visades under sommaren på tryckeribranschens stora mässa i Düsseldorf och intresset var, enligt Johnny Jarhall, mycket stort.

Nu håller man på att installera den på ett tryckeri utanför Horsens på danska Jylland. Inom kort ska den vara i bruk.

Johnny Jarhall uppskattar utvecklingskostnaden till mellan fyra och sju miljoner kronor, varav Yaskawa Motoman stått för en del av detta. En stor del av kostnaden hos företaget och universiteten består av nedlagd tid.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL