Han sparar 70 procent energi på mjölkandet

2013-04-26 07:00  

Ragnar Jönssons frekvensomriktare har förändrat arbetsmiljön för lantbrukaren Joakim Lindh.Delaval har skaffat sig global ensamrätt inom agrikultur. – Vi ser stor potential i NFO Drives och har trott på deras teknik sedan dag ett, säger Carl Sjöqvist, sortimentschef på Delaval.

På Stora Hanåsa gård några mil utanför Oskarhamn, har familjeföretaget Lindhs Djur och Natur gjort omfattande investeringar i sin nya anläggning – ett kostall som täcker en hel hektar under tak med plats för 700 kor. Här produceras 16 kubik mjölk per dygn för Arla Foods.

I samband med utbyggnaden av gården uppgraderades tekniken med åtta nya VMS:er, så kallade mjölkningsrobotar, och de senaste vakuumpumparna från Delaval där den störningsfria frekvensomriktaren NFO Sinus är implementerad.

Joakim Lindh som äger gården tillsammans med sin kusin Milton Lindh är mycket nöjda med det nya systemet som varit i drift sedan augusti 2012.

– Tekniskt sett har allt fungerat felfritt hittills och våra frekvensstyrda vakuumpumpar har redan resulterat i stora energibesparingar, säger Joakim Lindh.

Frekvensstyrningen har även medfört positiva effekter på arbetsmiljön.

– Tidigare gick våra gamla remdrivna vakuumpumpar på fullvarv och det medförde en oacceptabel ljudnivå. Hörselskydd var ett måste. Men nu är motorerna i princip helt ljudlösa. Vår arbetsmiljö är betydligt mer trivsam nu.

Håkan Abrahamsson, servicetekniker på Delaval, ansvarar för sju gårdar och 22 VMS:er i sin region och han berättar att hälften av de anläggningar som han administrerar redan gått över till Delavals nya NFO-baserade teknik. Han anser att driftsäkerheten på gårdarna har förbättrats avsevärt.

– Innan vi gick över till NFO-tekniken så fanns det alltid en överhängande risk att det blev fel i inkopplingen och behovet av skärmat kablage komplicerade installationsarbetet. Nu har vi fått en betydligt bättre stabilitet i våra system och helt fritt från EMC-störningar, säger han.

Carl Sjöqvist, sortimentschef på Delaval, framhåller också applicerbarheten som en av produktens fördelaktiga egenskaper.

– Det är en plug-and-play enhet, förprogrammerad för våra applikationer. Ingen särskild kabel krävs för installationen och den är redo för uppstart direkt, menar Carl ­Sjökvist.

Genom sitt exklusiva avtal med NFO Drives har Delaval skaffat sig ensamrätt att implementera denna typ av frekvensstyrning i sina produkter. Avtalet täcker hela den globala marknaden inom agrikultur. Carl Sjöqvist berättar att det länge funnits en stor efterfrågan på marknaden efter en sådan här produkt.

– Vi ser stor potential i NFO Drives och har trott på deras innovation från dag ett. Vi hoppas att de ska lyckas utveckla störningsfria ­frekvensomriktare med högre effekter så att vi kan tillämpa deras teknik på fler av våra produkter, säger Carl Sjöqvist.

Styr roboten och sparar energi

VMS står för Volontary Milking System och är ett helautomatiskt mjölkningssystem som i dagligt tal ofta kallas ”mjölkningsrobot”.

NFO Sinus används för att styra vakuumpumparna till alla VMS:er, men finns även till vakuumpumpar som används till alla traditionella mjölkningssystem.

De omriktare som NFO tagit fram åt Delaval har utvecklats för att klara den tuffa stallmiljön med fukt, sprutande vatten och korrosiva gaser. Enligt Delavals mätningar minskas vakuumpumparnas energiförbrukning med cirka 70 procent med NFO-omriktare.

Richard Bo Gardt

Mer om: Robot Automation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt