Han ska stärka samarbetet mellan akademi och näringsliv

2018-03-09 08:14  
Tomas Lennvall, Sveriges första samverkanslektor i teknik, ska fungera som en länk mellan universitetet och näringslivet. Foto: Örebro universitet

Tomas Lennvall vid Örebro universitet har blivit Sveriges första samverkanslektor i teknik. Syftet är att stärka forskningen och göra svenska teknikföretag mer konkurrenskraftiga.

Örebro universitet är först i Sverige med att rekrytera samverkanslektorer i teknik. Det handlar om en fyraårig strategisk satsning riktad mot näringslivet, i första hand tillverkningsindustrin, logistik- och IT-branschen.

Den nytillträdde samverkanslektorn Tomas Lennvall kommer närmast från RISE, där han har haft ett liknande uppdrag – att knyta ihop forskningsresultat inom digitalisering och AI med industrin.

– Men nu kommer jag att ligga närmare forskningen och grundutbildningen än vad jag gjorde tidigare, säger Tomas Lennvall.

Tanken är att samverkanslektoratet ska fungera som en länk mellan universitetet och näringslivet. De regionala samarbeten Örebro universitet har med ett femtiotal företag ska utvecklas och breddas.

– Med hjälp av den kompetens som finns här inom teknikområdet ska vi driva och stödja innovationsprocesser inom industrin. Utmaningen är gapet mellan industrin och universiteten och högskolorna. Före RISE jobbade jag på ABB, och då märkte jag att man inte alltid talade samma språk, säger Tomas Lennvall.

Ska sätta Örebro universitet på kartan

Det handlar också om att sätta Örebro universitet på kartan när det gäller robotik och AI.

– Universitetet ligger långt framme, men det kanske är mer känt utomlands än här i Sverige, säger Tomas Lennvall.

I grunden handlar det om att tillsammans med regionens företag utveckla olika typer av tjänster, produkter och processer. Samverkan kommer också, förutom olika samarbetsprojekt, att omfatta kompetensutveckling för de anställda på företag.

– Vi kommer att erbjuda olika utbildningskurser och workshops för företagsanställda. Kurser inom digitalisering och AI är något som företag efterfrågar och som vi på Örebro universitet har kompetens inom, säger Tomas Lennvall.

I uppdraget som samverkanslektor ingår även egen forskning och undervisning. Tomas Lennvall forskar om Internet of Things och beskriver sig själv som en problemdriven forskare. Han har också arbetat med datakommunikation och kommer att hålla i datakommunikationskursen för högskole- och civilingenjörer.

– Jag gillar att se hur forskningsresultat kan hjälpa till att lösa problem i praktiken, och jag hoppas att fler industriföretag i framtiden kommer att se Örebro universitet som en viktig samarbetspartner. Ökad samverkan inom tekniksektorn kommer att gynna både företag, forskare och studenter, säger Tomas Lennvall.

Det här är Tomas Lennvall

Tomas Lennvall är 44 år gammal och disputerade i datavetenskap vid Mälardalens Högskola 2005. Efter att ha arbetat vid ABB och RISE, bland annat med att optimera automationsprocesser inom stålverks- och pappersindustrin, forskar han idag om IoT vid Örebro universitet: mer specifikt på datasystem som ska beräkna korrekta värden inom fastställda tidsramar och deras tillförlitlighet.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL