Han har skapat en dejtingplats för industrin

2016-10-27 14:42  

Hur går trådgnistning till? Och när passar den metoden? Med en ny webbtjänst går det att få svar på sådana frågor – om trådgnistning och om 350 andra tillverkningsmetoder.

På Manufacturing Guide får tillverkare, produktutvecklare och leverantörer hjälp att hitta varandra. Kärnan är beskrivningar av flera hundra olika tillverkningsmetoder, kopplade till vilka företag som kan utföra dem. Bilder, grafik och en lista med svenska leverantörer ska sedan hjälpa användare vidare.

En annan del av sajten berättar om material, och en tredje om leverantörer, där hittills över 2 000 svenska företag är registrerade. Webbsajten ska sprida kompetens, men också innovationskraft.

Tänkta användare är uppfinnare, industridesigner eller konstruktörer som har en idé om att tillverka en produkt, men behöver stöd att välja tillverkningsmetod och material samt hitta företag som kan utföra arbetet. Eller företag som vill hitta nya sätt att tillverka en produkt.

– Jag vill hjälpa användare att sålla fram vilka metoder och material som är möjliga, och kanske få dem att lämna gamla hjulspår. En del kan vara sådana som de inte har tänkt på själva, säger Hans Bergmark.

Webbsajten är också ett nischat uppslagsverk där mycket kraft har lagts på att beskriva själva metoderna. För varje metod listas för- och nackdelar. Det ska även finnas länkar till ny forskning om material och processer.

Hans Bergmark vill att sajten ska fungera som en mötesplats för olika aktörer inom industrin där företag och enskilda bidrar med eget material och med diskussioner.

– Målet är att det ska bli en community.

Hans Bergmark är civilingenjör i maskinteknik. Idén till Manufacturing Guide kom för över tio år sedan, men fick ligga och gro till 2014 när Vinnova gick in med stöd. Sedan i våras finns en testversion ute och en större lansering sker under hösten.

Hans Bergmark har ett samarbete med rådgivare på flera universitet och högskolor runt om i landet och med forskningsinstitut som Swerea. Ett handfast samarbete är det med Bergsskolan i Filipstad, som utbildar högskoleingenjörer och högskoletekniker inom berg och metall. Studenter på Bergsskolan ska skriva materialbeskrivningarna. Det finns också samverkan med branschorganisationer som Jernkontoret och Svenskt aluminium.

Men mycket arbete har gått genom Hans Bergmark själv, som drivs av en lust att förstå och berätta.

– Jag älskar teknik, och älskar att förstå hur saker fungerar.

Civilingenjör i maskinteknik

Namn: Hans Bergmark

Ålder: 42

Bor: Stockholm

Arbete: Har utvecklat webbsajten Manufacturing Guide, bland annat tillsammans med hustrun Jessica Bergmark, civilingenjör.

Bakgrund: Civilingenjör vid Luleå Tekniska universitet. Startade rörlaserföretaget Atcab. Marknadschef för utvecklingsprojekt hos Tibnor.

Anna Orring

Mer om: Webbtjänst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt