Halmstad-professorer vill automatisera polering

2015-04-21 13:57  

Polering av verktyg sker oftast manuellt. Men med en automatiserad process kan jobbet tas hem till Sverige.

Poleringen är ett viktigt steg vid tillverkningen av verktyg för exempelvis formningsprutning. Ojämnheter på verktyget innebär sämre kvalitet på de färdiga produkterna. I dag görs poleringen oftast manuellt, något som både är tidsödande och kostsamt.

- Hälften av all polering görs i Kina. Vårt mål är att automatisera processen så att vi kan ta tillbaka poleringen till EU, säger Lars Bååth, professor i fotonik vid Högskolan i Halmstad och en av grundarna till spinoff-företaget Qisab.

Tillsammans med professorkollegan Bengt-Göran Rosén har han inom ramen för EU-projektet Polimatic utvecklat ett instrument för att snabbt och automatiskt mäta kvalitén på en polerad yta.

Instrumentet, som gjorts för att kunna sitta på en robotarm, skickar en laservåg mot ytan och mäter ytjämnheten utifrån hur ljuset sprids.

- Det gör det möjligt att mäta kvalitén kontinuerligt i en industriprocess, säger Lars Bååth.

Noggrannheten är i spannet 10-350 nanometer. Utvecklingen har bland annat skett i samarbete med de tyska Fraunhoferinstituten för produktions- respektive laserteknik. Mätinstrumentet har nyligen lanserats av Qisab. Företaget deltar även i ett nytt EU-projekt, Symplexity, för att utveckla metoder för automatisk polering och samarbete mellan människor och robotar.

Marie Alpman

Mer om: Polering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt