Google vill sälja Boston Dynamics

2016-03-18 06:46  
Eric Schmidt, ordförande i Alphabet, och Boston Dynamics-roboten Bigdog. Foto: Vincent Yu / TT och Wenn

Alphabet, företaget som äger Google, vill sälja robottillverkaren Boston Dynamics. Japanska Toyota pekas ut som möjlig köpare.

Boston Dynamics tvåbenta och fyrbenta robotar har väckt skräckblandad förtjusning när de visat vad de kan i olika Youtubevideor. Men inte ens en hel rad Youtubesuccér räcker för att göra Googles ägarbolag Alphabets chefer nöjda. Enligt källor till sajten Bloomberg business vill Alphabet göra sig av med Boston Dynamics. Orsaken är enligt Bloomberg att Alphabet inte tror att Boston Dynamics kommer att kunna få fram en produkt redo för försäljning inom de närmaste åren.

Som möjliga köpare pekas Toyota Research Institute eller Amazon ut men inget av företagen har velat kommentera en möjlig affär.

Boston Dynamics köptes av Google 2013 i samband med att företaget gjorde en rad uppmärksammade köp på inom robotområdet. Uppköpen leddes av den tidigare chefen för Googles operativsystem Android, Andy Rubin, som tagit över företagets satsningar på robotar. Andy Rubin valde dock att sluta på Google 2014.

Enligt Bloombergs källor har Boston Dynamics inte velat samarbeta med Googles övriga robotprojekt. Enligt läckta dokument som Bloomberg tagit del av har det funnits ett missnöje med att företaget inte fokuserat på projekt som kan bli riktiga produkter i närtid.

Från att ha varit ett eget projekt inom Google med namnet Replicant så har robotutvecklingen nu till stor del hamnat under Google X, den del av Google som arbetar med projekt långsiktiga projekt med högre risk.

Bostin Dynamics robotar tillsammans med Googles framgångar inom artificiell intelligens har den senaste tiden också lett till många, mer eller mindre seriösa, diskussioner om en framtid där maskinerna tar över. Enligt dokumenten som läckt från Google ska företagets pressavdelning ha varit mycket missnöjda med den senaste succévideon från Boston Dynamics som visar företagets tvåbenta robot. Orsaken är att företaget inte vill associeras med robotar som kan komma att ta över människors jobb.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL