Fyra innovativa sätt att använda höghållfast stål

2018-04-05 06:00  

De kan vinna Stålpriset: Skylift som går runt hörn, skärknivar för precisionsröjning, traktorvagn i platta paket och en lastbilstrailer i avancerade material.

Finalisterna i Swedish Steel Prize 2018 har offentliggjorts. De representerar fyra designkoncept som på olika sätt utnyttjar höghållfast stål för att uppnå bästa möjliga prestanda.

Årets bidrag sträcker sigfrån helt nya produktfunktioner, till applikationer som använder moderna material i traditionell design.

1. Italienska CTE Spahar utvecklat en liten lastbilsmonterad skylift med, som stålprisjuryn skriver, enastående mångsidighet, höjd och räckvidd.

– Utfällningen av bommen kan ske både vertikalt och horisontellt genom att den har två knän. Därmed får den en funktionalitet som gör att den når utrymmen som normalt är svåra att komma åt. Man kan komma nära intill, manövrera den runt hörn och så vidare, säger Eva Petursson, som är chef för SSAB:s strategiska FoU-arbete och ordförande för stålprisjuryn.

Läs mer: Så skapade LTU och SSAB Europas nya vägräcke

2. Finländska Jak Metalli har utvecklat en ny skärmetod för rensning av sly och vegetation längs vägrenarna.

– De har tagit fram ett skärhuvud som klipper växtligheten i stället för att slå sönder den med kedjor, vilket ger en mycket mer kontrollerad skärning, säger Eva Petursson.

Genom en design som utnyttjar potentialen i höghållfast och slitstarkt stål har skärhuvudet också lägre vikt än konventionella kedjedrivna aggregat. Detta ska möjliggöra hög produktivitet och en säkrare arbetsmiljö, kombinerat med lägre energiförbrukning och sänkta driftskostnader.

Fältvagn kan levereras i platta paket

3. Australiska Trufab Global har tagit fram en lätt och flexibel fältvagn för jordbruket, som nitas ihop helt utan svetsning.

– Den modulära designen gör den skalbar så att man lätt kan få den i olika storlekar och med snabb leverans. Man kan också få den i platta paket för slutmontering på plats, vilket underlättar transporterna, säger Eva Petursson.

Läs mer: Så skapade LTU och SSAB Europas nya vägräcke

4. Italienska Mantella har tagit fram en flaktrailer som representerar en helt ny generation, enligt stålprisjuryn. Med hjälp av höghållfast och slitstarkt stål har den gjorts betydligt lättare än konventionella trailers, vilket låter användaren lasta mer material inom lastbilsekipagets totalviktsgräns.

– Det handlar om riktigt, riktigt avancerade material. De har också gjort en helt ny design av själva trailern, som verkligen pushar gränsen för användaren, säger Eva Petursson.

 

Swedish Steel Prize

Swedish Steel Prize delas ut av SSAB för att premiera innovativ användning av höghållfast stål.

Årets pris blir det nittonde i ordningen, och vinnaren tillkännages i Stockholm den 24 maj.

I fjol gick priset till svenska Kiruna Wagon, för deras malmvagnssystem Helix Dumper som klarar att lossa 25 000 ton i timmen.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt