Fula Pucko ska försvara Sverige

2014-03-28 13:29  
Fule Pucko är sugen på seger i Wien. Foto: Fredrik Hofflander

I helgen går Robot Challenge 2014 av stapeln i Wien. Tävlingen av de största i världen för autonoma robotar och bland de 600 lagen finns fyra svenska med.

Två av de svenska lagen kommer från konsultföretaget ÅF.

- Vi har gjort det som ett kompetensutvecklingsprojekt. Jag har alltid velat jobba med robotar sedan jag var med i Chalmers robotförening, säger Fredrik Hofflander, som tävlar med roboten Pucko.

Förutom honom, består lag Pucko av de tre ÅF-konsulterna Johannes Öhlin, Pär Buschka och Karl Magnusson. Till vardags jobbar de i fordonsbranschen med att utveckla teknik som hjälper föraren att köra säkert. Deras robot ska tävla i grenen puckinsamling.

Spelet går till så att två robotar tävlar om vem som kan samla in små plastpuckar snabbast. Puckarna finns i två färger: röd och blå. Den ena roboten samlar in blåa och den andra röda. Tar man motståndarens får man minuspoäng.

Pucko är 50 cm x 50 cm x 30 cm stor och är gjort att aluminium och styrs av en likströmsmotor. Sensorerna styrs av en arduino-mikroprocessor och en pc sköter alla beräkningarna.

- Roboten är tyvärr ingen skönhet, vi är ju inga designers. Den största utmaningen har varit det organisatoriska. ÅF sponsrar allting vi gör men tiden vi lagt ner har varit utanför ordinarie arbetstid. Sedan har vi den tekniska utmaningen också. Det har varit att få ned komplexiteten men det tycker jag att vi gjort bra. Ju fler avancerade lösningar desto större risk att något går fel, säger Fredrik Hofflander.

Han tycker att det ska bli spännande att testa roboten i tävling mot andra lag. Hittills har de endast kunnat testa den på en tom plan utan motståndare.

- Det känns lite som att man stått och trixat lite och sen ska man iväg och spela VM. Förhoppningsvis får vi en enkel motståndare så vi kan tuna in den efter hand eftersom vi inte kunnat träna mot någon.

För att veta vad som krävs har de studerat förra årets vinnare och vad de behöver göra för att slå den roboten.

- Men man vet ju inte hur mycket bättre förra årets vinnare har blivit. Det sker otroligt mycket utveckling på bara ett år. Sedan eftersom vi jobbar på företag har vi inte lika mycket tid som studenter som tävlar. Företag har lite tid men mycket resurser, studenter har näst intill obegränsat med tid men inte samma resurser. Det går aldrig att döma ut någon.

De andra svenska robotarna ska tävla i robotsumo som går ut på att knuffa ut motståndaren ur ringen. Akir5 tävlar i grenen microsumo och KTH-laget [Krit]Malin tävlar i minisumo. Båda de lagen har tidigare erfarenhet från Robottävlingar. [Krit]Malin kom tvåa i SM förra året och Akir5 deltog i förra årets upplaga av Robot Challenge. Roboten Prototype 2.x tävlar i grenen line following där roboten ska ta sig igenom en bana genom att följa en linje på marken.

Ville Westman

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt