Felfri strykning med hemmets nya robot-hjälpreda

2016-02-23 06:11  

Är strykjärnet din värsta fiende? Eller ni kanske inte ens bekantat er med varandra? Lugn, det behöver ni inte. En ny robot fixar skjortan.

Forskare vid Columbia University har utvecklat en robot som felfritt kan stryka kläder utan veck. Det ses som ett framsteg, uppgiften har nämligen setts som svår att automatisera eftersom det handlar om mycket precisionsrörelser och tidigare försök har inte nått hela vägen fram.

Laget från University of Columbia medgav också i sin rapport att de tyckte att det var en "mycket utmanande uppgift".

Lösningen blev två Xbox Kinect rörelsesensorer som noga kartlägger plagget innan arbetet påbörjas med. En slags skanning av tyget. Med hjälp av en särskild "skrynklings-algiritm" räknar den sedan ut hur strykningen ska ske för att plagget ska bli slätt. Planeringen görs i detalj och sedan blir det helt slätt när robotarmen för strykjärnet över skjortan eller byxan.

Resultatet är mycket lyckat och forskarna planerar att göra ytterligare försök för att också ta reda på hur mycket kraft roboten kan använda och hur strykningen därmed kan bli ännu bättre.

Resultaten ska presenteras på en stor automation- och robotkonferens i Stockholm i maj.

    

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL