Experten: ”Ökad spårbarhet ger enorma vinster”

2017-12-20 11:17  
Rickard Bergqvist. Foto: Göteborgs universitet Foto: Göteborgs universitet

Den som hittar en välfungerande, kostnadseffektiv lösning för ökad spårbarhet hos lastbärare och emballage har allt att vinna. Det tror logistikprofessorn Rickard Bergqvist vid Göteborgs universitet.

Rickard Bergqvist, professor i industriell och finansiell ekonomi och logistik, känner inte till Smart Pooling-satsningen specifikt. Men generellt ser han möjlighet till stora vinster, räknat både i pengar och koldioxidutsläpp, i system av denna typ.

– Detta kommer säkert på bred front när man når den tekniska och ekonomiska brytpunkten. Det gäller inte bara livsmedelssektorn utan stora delar av industrin, säger Rickard Bergqvist. Bara att kunna se på en karta hur mycket emballage som finns på en viss plats kan ge stora fördelar, menar han.

– Ofta finns det punkter i en kedja som tar emot mer emballage än de skickar iväg, och särskilt när det är högkonjunktur kan emballaget lätt bli en flaskhals. Det finns stora rationaliseringar att göra för den som kan få en större insamling av data, säger Rickard Bergqvist.

Och ökad spårbarhet handlar inte enbart om att veta var lastbärarna befinner sig geografiskt.

– Till exempel är det nästan alltid brist på emballage, på grund av störningar, produktionsökningar och andra faktorer som är omöjliga för en emballagepool att förutse. Den som hittar en teknik för ökad spårbarhet och tydlighet, som är både enkel och billig, har oerhört mycket att vinna på det, säger han.

Dessutom går lastbärare sönder, slits ut, eller hanteras ovarsamt i logistikkedjorna.

– Det medför jättestora kost­nader. Kan man då spåra var i kedjan emballaget går sönder, då finns det pengar att spara. Och vissa emballage mår inte bra av att lagras utomhus. Om då en sensor kan meddela att nu har den här lastpallen legat ute i vinterväder si och så länge, då kan man ju ändra hanteringen och öka deras livslängd, säger Rickard Bergqvist.

 

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt