EU fördubblar satsningar på automation

2008-06-11 13:21  
Viviane Reding

EU vill se en kraftig ökning av automation och robotar i den europeiska industrin och fördubblat de ekonomiska bidragen och investeringarna till robotforskning.

Förra året satsade EU 100 miljoner euro, drygt 900 miljoner kronor, på forskning i robotik. Nu ökar satsningen till 400 miljoner euro, över 3,5 miljarder kronor, som kommer att investeras fram till 2010.

– Det ger nya möjligheter för automationsföretag i hela EU-området, speciellt de som jobbar med robotar, säger EU-kommissionären Viviane Reding på mässan Automatica i München.

– Europa ska inte nöja sig med att behålla sin ledande roll inom automation. Den måste utvecklas. Och industrin måste öka sina ansträngningar.

För robotar kommer att få en allt viktigare roll i Europa, enligt EU. Eftersom många inte europeiska länder inte kan konkurrera med löner så är robotar och automation helt nödvändigt. Därtill blir den arbetskraften allt äldre. Automation ger också en miljömässigt mera hållbar produktion, med mindre slöseri av resurser.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt