Ett steg närmare säkert förvar av kärnbränsle

2014-04-16 12:52  

Sverige har tagit ett nytt steg på vägen vad gäller säkert kärnbränsleförvar. Efter fyra års förberedelser har Äspölaboratoriets robot utfört sitt examensprov.

Tekniken för att återfylla deponeringstunnlar för lagring av använt kärnbränsle har nu demonstrerats i full skala på Äspölaboratoriet utanför Oskarshamn.

En programmerad industrirobot har fått ett nytt syfte. Nu har den placerat 1700 bentonitblock, i en tunnel som ligger 450 meter nere i berget, med millimeterprecision. Projektet ses lite som ett examensprov eftersom det här är första gången som Svensk Kärnbränslehantering (SKB) gör testerna under jord under rätt förhållanden.

SKB utförde testet under några veckor i februari och mars och nu tittar de på resultaten.

– Själva installationen gick över förväntan, testet blev lyckat. Men självklart behöver konceptet vidareutvecklas innan det är färdigt att tas i drift, säger Esther Jonsson, beställare och ansvarig för teknikutvecklingen av återfyllning på SKB.

Planen är att inleda provdrift av kärnbränsleförvaret i Sverige år 2029. Fram till dess undersöker SKB hur projektet med återfyllning av deponeringstunnlar kan göras effektivare.

Roboten som utförde testet lyfte bentonitblock på 225 kilo styck i staplar. Sedan sprutades manuellt in bentonitpellets mellan bergväggen och bentonitblocken.

När det är skarpt läge på riktigt så ska bentonitblocken också vattenmättas för att sedan svälla så att tunneln blir tät - något som inte utfördes under installationstestet.

Esther Jonsson säger att med den precision och kapacitet som krävs så behöver installation vara automatiserad, det finns inte någon risk att använda en robot så länge den är rätt programmerad och testad.

– En av förbättringsmöjligheterna skulle vara att roboten sprutar in pellets också, säger hon.

Utvecklingen har gått framåt och det här är första gången ett sådant här test utförs, enligt SKB.

– Som det ser ut nu kommer detta att vara sättet vi utför återfyllningen på i framtiden, säger Esther Jonsson.

Niklas Svahn

Mer om: Kärnbränsle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt