Ethercat slänger ut ethernetväxeln

2008-10-08 09:14  

När det gäller kontorsnätverk är ethernet intimt förknippat med internets dataöverföringsprotokollet TCP/IP. Men vissa utvecklare av industriellt ethernet ger kalla handen åt protokollet, med dess stora "adresslappar" och krävande "paketväxling".

Ethernet för kontorsbruk och på internet bygger på att datamängder packas in i paket med digitala adresslappar, och ”postsorteras” av dataväxlar. Men bland de ethernetbaserade industristandarderna kan man exempelvis se Ethercat, som har gjort slut med växlarna. Genom att adresslapparna skippas blir datamängderna mindre, och tiden från styrdator till maskin blir kortare och mer förutsägbar.

I gengäld skickas varje etta eller nolla med Ethercat snabbt runt till samtliga givare och ställdon i nätet. För att hantera det behöver varje givare och don i nätet förses med en skräddarsydd halvledarkrets, en så kallad asic. Varje asic kostar ett par tior vid köp i volymer. Asicarna innehåller också klockor och beräkningsfunktioner. Därför räcker det med exempelvis en relativt enkel pc som styrdator.

Alla varianter av industriellt ethernet bemöter teknikutmaningarna på olika sätt. Marknadens tidiga varianter tog med sig ”postsorteringen” i form av det så kallade kommunikationsprotokoll som heter TCP/IP, från kontorsnätens och Internets standard-ethernet. Det gäller inte minst Ethercats konkurrent Modbus TCP, som fortfarande är industrigolvens mest spridda ethernetstandard. Det gäller även standarden Ethernet/IP, som tills vidare är näst störst.

Nu tycks dock alternativen till TCP/IP-baserade standarder växa sig starkare, inte minst Ethercat som relativt snabbt blivit tredje största standarden. (Internettrafik och andra TCP/IP-meddelanden kan fortfarande få lifta med Ethercat, men då inbäddade i Ethercat-telegrammen.)

Företagen som hårdast har drivit fram de TCP/IP-baserade Modbus och Ethernet/IP – Schneider respektive Rockwell – svarar med att förena sina krafter kring Ethernet/IP.

Alexander Kristofersson

Mer om: ethercat Ethernet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt