Elitforskarens mål: känsligare robotar

2008-05-13 23:00  
Danica Kragic vill få roboten att känna igen rörelser, objekt, färger, former och textur. Foto: Michael Melanson

Robotar som lär sig genom att du visar vad de ska göra är Danica Kragics dröm. Hon utvecklar framtidens smarta robotar på KTH. - Lär man roboten på samma sätt som man lär barn behöver man inte programmera den.

- Barn lär sig genom att de imiterar oss eller också håller man i deras hand för att visa, säger Danica Kragic.

För att lära roboten måste hon använda både visuell och taktil information samt att utveckla algoritmer för hela processen.

Danica Kragic är civilingenjör i maskinteknik. Hon har just fått 8,5 miljoner av Stiftelsen för strategisk forskning och blivit utsedd till en av framtidens forskningsledare.

Efter tio års robotforskning är hon en av Europas främsta inom autonoma system, alltså robotar som kan utföra något på egen hand.

Tanken är att robotarna inte enbart ska kunna imitera oss människor, utan också vara hejare på att samarbeta både med varandra och med oss. människor.

Säg att det brinner i ett kärnkraftverk. Robotens uppgift är att detektera vilket material som har tagit eld, hur den ska samarbeta med andra robotar för att lyfta bort en vägg eller plocka bort saker som ligger i vägen.

Den måste också förstå hur den ska agera för att kunna hjälpa ett förlamat barn att dricka.

- Det svåraste är att få roboten att känna skillnad mellan hårda och mjuka saker, som att greppa ett glas lagom hårt till exempel, säger Danica Kragic.

För att lyckas utveckla den riktigt smarta roboten försöker Danica Kragic få roboten att känna igen rörelser, objekt, färger, former och textur.

- Den ska kunna förstå att jag dricker ur ett glas eller rör i en gryta.

Samarbetsproblem får inte existera när robotar jobbar med människor. Det är extra viktigt när de till exempel ska assistera kirurgen vid operationen eller plocka ner rätt vara från butikshyllan till en person som är beroende av en rullator.

Även om Danica Kragic vill att hennes robotar ska vara minst lika smarta som vi människor är hon inte alls säker på att de måste se ut som vi.

- Någon kanske vill ha en pratande boll eller hund. Att framtidens robot har både humor och humörsvängningar hoppas jag däremot.

Inom EU är intresset för robotik stort. Över sex miljoner euro har satsats i projektet Grasp, där Danica Kragic är samordnare.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt