Ekonomer ska förstå robotisering

2015-03-02 14:21  
Kristina Persson, minister för strategi- och framtidsfrågor. Foto: TT

Robotisering. Automatisering av kvalificerade tjänster. Digitalisering. Förändringarna får regeringen att tillsätta en särskild arbetsgrupp.

Det är Kristina Persson, minister för strategi- och framtidsfrågor som har tillsatt arbetsgruppen. Uppgiften är att studera hur drastiska teknikförändringar påverkar arbetsmarknaden och hur politiken bör möta detta.

- Vi måste förstå hur tillväxten av nya jobb sker och hur vi kan fortsätta att ha en hög sysselsättning. Det är viktigt för att vårt samhälle ska fungera. Den offentliga sektorn är exempelvis också helt beroende av att vi har hög sysselsättning, säger Kristina Persson.

Vad är det för förändring du ser?

- Det kommer ny teknik inom många olika områden. Digitalisering, robotar som blir smartare, artificiell intelligens som innebär att robotarna också tar över tjänstemannajobb, internet of things, säger Kristina Persson.

Men varför knappt några tekniker i gruppen?

- Det kanske det inte gör. Men det här är personer som förmår att ta in teknikutvecklingen, förstå den och tolka effekterna på samhället och komma med förslag på vad vi kan göra.

Kommer industrin att ha fortsatt stor betydelse för landet?

- Industrin kommer även fortsatt att spela en stor roll och då krävs det att vi har hög innovationstakt i samhället för att få fram nya produkter, tjänster och inte minst systemlösningar för att tidigt hitta nya exportmarknader.

Hur ser du på framtiden för vår tillverkande industri?

- Den sysselsätter allt färre men tillverkar mer. Det gäller att ligga högt i värdekedjan, då kan vi framförallt skapa nya tjänstemannajobb.

För att ta ett konkret exempel: Kommer Sverige att tillverka bilar på 10 års sikt?

- Andra kommer ikapp Sverige lönemässigt så det är möjligt. Vi har ju hittills kunnat konkurrera när det gäller biltillverkning. Det kan möjligen bli en specialisering. Och när det gäller just bilar kommer också ett förändrat transportsystem att få betydelse.

Analysgruppen påbörjar sitt arbete den här månaden och om ett år ska en rapport med slutsatser, strategiska överväganden och förslag till politiska åtgärder lämnas till regeringen.

I gruppen finns en övervikt av ekonomer medan Åke Svensson är ende ingenjören. Gruppen leds av Kommunals ordförande Annelie Nordström och ekonomen Klas Eklund. Ledamöter är Anna Breman, Swedbank, Pontus Braunerhielm, Entreprenörsforum, Eva Mörk, professor vid Uppsala Universitet, Jesper Roine, professor på Handelshögskolan, Luciano Astudillo, Malmö kommun, Åke Svensson vd Teknikföretagen och Åsa-Pia Järliden, LO.

Fredrik Karlsson

Mer om: Digitalisering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt