Digital information med nytt instrument

2017-04-18 10:36  
Processindustrin ska få nya analysinstrument. Foto: Jörgen Appelgren

Innovativa instrument för processindustrin. Det är affärsidén bakom ett bolag som får tungt stöd från Energimyndigheten.

3 574 980 kronor. Så mycket pengar har Energimyndigheten beviljat att betala ut till Acosense. Bolaget utvecklar, producerar och marknadsför instrument för processindustrin och bedöms ha god potential att lansera nya produkter både i Sverige och internationellt.

Produkterna ska göra att industrin kan få tillgång till högkvalitativ digital processinformation. Digitaliseringen förväntas bidra till stora energi- och miljöbesparingar. Det är mätinstrumentet ACOspector som ska vidareutvecklas och optimeras, och dessutom ska ett nytt instrument, Preventor, utvecklas, patenteras, demonstreras och marknadsintroduceras.

Produkterna är baserade på den patenterade tekniken aktiv akustisk spektroskopi. Instrumentet använder akustiska signaler för att analysera en vätskas egenskaper. Det monteras utanpå rör eller tank och är aldrig i kontakt med vätskan.

Installationen kan göras under full produktion och därmed krävs inga kostsamma produktionsstopp. Nyheten gör det möjligt att analysera flera olika egenskaper i vätskan samtidigt, vilket minskar behovet av andra instrument.

Läs mer: Ny Teknik startar podd om internet of things

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL