Den självkörande grävaren kan revolutionera byggbranschen

2017-10-20 15:15  
Foto: Built Robotics

”Autonomous Track Loader” gräver hålet och flyttar jorden – utan förare. LIDAR-systemet bromsar för människor och fasta föremål, men tillåter maskinen att dyka in i grushögar.

Hur kommer framtidens byggarbetsplatser se ut? Frågan ställdes av den tidigare Google-ingenjören Noah Ready-Campbell. Hans företag Built Robotics har skapat en självkörande bandlastare som kan öka effektiviteten på byggena och göra arbetsmiljön säkrare.

”Autonomous Track Loader” (ATL) kombinerar den LIDAR-teknik som finns i autonoma bilar, med en avancerad GPS som kan ange positionen på centimetern. Under två år arbetade ett team av ingenjörer med mjukvaran som är speciellt anpassad för utmaningarna på ett bygge. Ett problem är att ta fram ett LIDAR-system som – på gropigt underlag – kan identifiera fasta hinder och människor, men samtidigt tillåta maskinen att kasta sig huvudstupa in en grushög. ATL utrustades också med teknik som kan känna av hur stora mängder material som finns i skopan.

Bandlastaren kan utföra enklare jobb, som att gräva ett hål i angiven storlek och flytta gruset till en anvisad plats. Avancerade grävjobb kräver fortfarande en erfaren operatör, men det finns likväl ett stort behov för ATL inom byggbranschen. Bara i USA motsvarar uppdragen kring schaktning och flytt av jordmassor ett värde som överstiger 8 miljarder kronor årligen. Samtidigt råder det stor brist på arbetskraft, Här kan den autonoma bandlastaren ta för sig.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt