De prisas för effektiva monteringslinor

2016-03-16 12:43  
Erik Björklund och Göran Jansson från axeltillverkaren Meritor HVS i Lindesberg vann monterpriset tillsammans med kollegan Markus Andréasson. Foto: Fredrik Karlsson

Åtta monteringslinor har blivit fyra – under pågående produktion. Och fabrikens samtliga nyckeltal förbättrats avsevärt.

Meritor HVS i Lindesberg har byggt om hela sin montering. Arbetet har varit så framgångsrikt att de tilldelas årets monteringspris, ett pris som delas ut årligen av Monteringsforum.

– Vi har byggt om hela vår montering med bibehållen kapacitet under tiden, säger Erik Björklund som får priset tillsammans med kollegerna Göran Jansson och Markus Andréasson.

Fabriken är kanske inte så känd över landet men en stor tillverkningsindustri kring Lindesberg där de finns. De har 900 anställda och en yta på 55 000 kvadratmeter.

Företaget gör fram- och bakaxlar till tunga och medeltunga fordon. 90 procent av produkterna går till Volvos lastbilar och bussar vid fabrikerna i Gent och Tuve.

– Redan i förstudien visste vi vad vi ville med fabriken, sedan har vi följt detta i de olika projekten, säger Erik Björklund.

2010 bestämdes inriktningen som man sedan hållit sig till. Nya produktionslinor har byggts upp och gamla klippts av.

– Det har varit en jättestor utmaning att klara detta utan att störa våra leveranser. Men vi har klarat det, säger Göran Jansson.

Produktiviteten har höjts avsevärt och genomloppstiderna kortats. Kvaliteten har ökat och felen minskat.

   

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt