Dansk robot kan föra in provstickan i halsen

2020-05-27 11:40  
Foto: Cecilia Fabiano

Danska forskare har utvecklat en robot som kan utföra testning för coronaviruset. Därmed skulle den personalkrävande uppgiften att pilla med provsticka i gapande munnar kunna bortrationaliseras.

Förhoppningen är att den nya robotarmen ska kunna tas i bruk redan i sommar.

– Roboten gör att sjukvårdspersonal kan slippa utsättas för smittorisk medan de provtar. Samtidigt garanterar den också att testningen går till på samma sätt varje gång, säger professor Thiusius Rajeeth Savarimuthu vid Syddansk universitet till nyhetsbyrån Ritzau.

Forskargruppen säger sig vara först i världen med att ha utvecklat en helautomatisk robot för själva testningen.

Läs mer: Coronatester skalas upp med nygammal metod: ”Pressad vård”

Utöver de tekniska utmaningarna har forskarna försökt ta fasta på människors skepsis mot sjukvårdsrobotar. Många föredrar att det är en människa som för in testpinnen, men enligt professor Thiusius Rajeeth Savarimuthu, som själv blivit testad av roboten, är det ingen obehaglig upplevelse.

– Jag var överraskad över hur mjukt roboten förmådde att pricka in testpinnen i den punkt i halsen som den ska träffa, säger han.

Läs mer: Iranska roboten greppar vattenglas – och borrmaskiner

Nu ska metoden finslipas och få myndigheternas godkännande för användning som medicinteknisk utrustning. Nästa steg blir att försöka lansera den på världsmarknaden via det nybildade bolaget Lifeline Robotics.

– Det här är en världssensation. Ingen annan har lyckats bygga en robotarm som kan covidtesta människor så säkert och så snabbt, säger bolagets vd Søren Stig.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt