Bygg din egen robot – av sugrör

2015-01-29 08:10  

En liten programmerbar halvledarkrets och några färggranna sugrör är allt som behövs för att bygga sin egen robot. Svenskarna bakom har gått till Kickstarter för att ta in pengar.

Efter bara åtta dagar har Quirkbot fått cirka 400 intressenter och tagit in tre fjärdedelar av det kapital på 55 000 dollar som man satt upp som mål för att genomföra projektet.

- Det ser lovande ut, säger Carl Bärstad, en av grundarna till Quirkbot, till Ny Teknik på onsdagskvällen när det är 22 dagar kvar på Kickstarterkampanjen.

Quirkbot är en mikrokontroller som vem som helst kan programmera med drag-and-drop-program från webben och göra sina egna interaktiva leksaker eller robotar av med hjälp av helt vanliga sugrör. Men inte hur små barn som helst - helst över tio år.

Projektet Quirkbot, som på svenska skulle kunna kallas Knasrobot eller Knasbot, har sina rötter i det ideella projektet Kids Hack Day, som startat i Stockholm och som på kort tid blivit en internationell rörelse.

- Vi har under två års tid arbetat med projektet Kids Hack Day, som går ut på att få barn att förstå och bli skapare av teknik, i stället för att bara vara konsumenter, säger Carl Bärstad.

Det finns också koppling till Göteborgsföretaget Strawbees, som för ett år sedan gick till Kickstarter och tog in 81 000 dollar.

Strawbees idé är små plastbrickor som kan koppla ihop sugrör med varandra så att det går att bygga de mest fantasifulla konstruktioner. Dessa Strawbee-brickor används nu för att bygga en Knasrobot.

Sammanlagt har över 20 personer varit inblandade i Quirkbot-projektet, många med anknytning till reklambyråer.

- Jag är nog den enda vanliga civilingenjören i gänget. Jag har examen från Lund i industriell ekonomi, säger Carl Bärstad.

Målgruppen för Quirkbot-produkten är skolor som är intresserade av att få sina elever intresserade av teknik.

- Det finns ett stort teknikvakuum i skolorna. Det kan vi fylla, säger Carl Bärstad.

Ett skolpaket med 50 stycken Quirkbot-kit, komplett med sugrör, Strawbees-kopplingar, laddare med micro-usb-sladd och annat, kostar 41 500 kronor.

Bäst går dock "workshopkitet" med 10 Quirkbots, som räcker för en klass åt gången och som kostar 8 500 kronor.

- Tre barn kan dela på ett kit och allting är återanvändningsbart, säger Carl Bärstad.

I Kickstarterkampanjen kan man teckna sig för allt från 1 dollar till 10 000 dollar.

För 1 dollar får man dock bara Quirkbots kärlek tillbaka. För 55 dollar får man ett startpaket utan sugrör och för 69 dollar får man ett komplett paket levererat i mitten av augusti.Följ Ny Teknik på Facebook!

Lars Anders Karlberg

Mer om: Sugrör Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt