Blixtbesök gör fabriken slimmad

2008-12-02 23:00  

Kungsörsplast räknar med att fördubbla omsättningen de närmaste två-tre åren. Det ställer nya krav på produktionen som ska vässas med en metod, utvecklad på Chalmers.

Operatören Kicki Carlén leder Christian Carlén på rätt spår.

Han är PPA-analytiker från Göteborg - och har kommit för att ta tempen på fabriken, hitta brister och svagheter, helst komma med förbättringsförslag. Christian är inte släkt med Kicki.

PPA jobbar han med, "Productivity Potential Assessment", en metod som började utvecklas 2005 på Chalmers, med stöd av Nutek, och som undan för undan vidareutvecklats av Chalmersprofessorn Anders Kinnander och hans kolleger.

Även om det är en metod som bygger på svensk produktionsteknik är det inget som hindrar att man kör den ihop med Toyotainspirerat arbetssätt.

När Kicki Carlén sitter och betjänar en maskin som formsprutar svetsmuffar brukar hon få lite tid över, spilltid, och hon gillar inte att sitta och rulla tummarna. Därför har hon tagit på sig ett extra jobb - att montera så kallade blåshandtag som ska till Volvo CE i Eskilstuna. Ett jobb hon utför helt frivilligt - och som bidrar till den kollektiva bonusen.

Det upptäcker Christian Carlén under sina otaliga blixtbesök han gör hos henne den här dagen.

De är 76 anställda på fabriken. Kicki Carlén och fyra andra jobbar vid maskiner som företaget valt ut som särskilt viktiga. De får finna sig i att Christian Carlén, med några minuters mellanrum, kommer på slumpvisa snabbvisiter med penna och frågeformulär i handen.

Inom loppet av fyra timmar hinner han besöka dessa fem operatörer 480 gånger, på snabba fötter och med fladdrande slips. Ibland ställer han korta frågor. Oftast är han tyst, granskar, noterar och gör en så kallad frekvensstudie.

Kickis Carléns obetalda extrajobb markerar han med ett kryss i en ruta intill texten "värdeskapande arbete". Några av de andra fyra är gör däremot inte som Kicki Carlén. De verkar då och då sysslolösa när de står eller sitter och väntar vid sina maskiner.

Hans preliminära slutsats:

- Det verkar vara en viss överbemanning. Men det är knappast någon poäng med att försöka dra ner på lönekostnaderna, eftersom det är så mycket viktigare att maskinerna verkligen snurrar. Däremot borde det gå att utnyttja operatörernas tid bättre, till exempel att de kör flera maskiner samtidigt eller utför flera sidomonteringar.

Trots att Kungsörsplast använder en del Toyotainspirerade metoder upptäcker han åtskilliga förbättringsmöjligheter, till exempel att omställningstiderna kan reduceras och att lagarbetet bör utvecklas på formsprutningen

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt